Συνταγή για νόστιμα ρεβίθια με κρέμα ταχινιού και καραμελωμένα κρεμμύδια
Ιδανικό για κάθε εποχή, αυτό το φαγητό θα γίνει αγαπημένο!

Αυτή η συνταγή για ρεβίθια με κρέμα ταχινιού και καραμελωμένα κρεμμύδια είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή, ιδανική για χορτοφάγους και όσους αγαπούν τη μεσογειακή κουζίνα. Τα ρεβίθια βράζονται μέχρι να γίνουν τρυφερά, ενώ τα καραμελωμένα κρεμμύδια προσθέτουν γλυκύτητα και ένταση. Η κρέμα ταχινιού, με το λεμόνι και το μέλι, δίνει μια κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή χλιαρό, συνοδευόμενο με τραγανό ψωμί ή σαλάτα. Ιδανικό για κάθε εποχή, αυτό το φαγητό θα γίνει αγαπημένο!
Ρεβίθια με κρέμα ταχινιού και καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά (για 4 άτομα)
- 250 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι ή πετιμέζι
- 1 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι
Για την κρέμα ταχινιού
- 3 κ.σ. ταχίνι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. ξύδι
- 2-3 κ.σ. νερό (ανάλογα με την υφή που θέλεις)
Εκτέλεση
Βράσιμο ρεβιθιών:
- Σούρωσε και ξέπλυνε τα ρεβίθια.
- Βράσ’ τα σε άφθονο νερό με το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1-1,5 ώρα).
- Σούρωσέ τα και κράτησε λίγο από το ζωμό τους.
Καραμελωμένα κρεμμύδια:
- Σε μέτρια φωτιά, ζέστανε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σόταρε τα κρεμμύδια.
- Πρόσθεσε το μέλι, το ξύδι, και λίγο αλάτι. Μαγείρεψε για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Σοτάρισμα ρεβιθιών:
- Σε ένα τηγάνι, ζέστανε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Πρόσθεσε το σκόρδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα και τα βρασμένα ρεβίθια.
- Ανακάτεψε για 3-4 λεπτά να πάρουν αρώματα.
Κρέμα ταχινιού:
Ανακάτεψε όλα τα υλικά της κρέμας μέχρι να γίνει απαλή και κρεμώδης. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο ακόμα νερό.
Σερβίρισμα:
- Βάλε τα ρεβίθια σε πιάτα.
- Πρόσθεσε από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Ρίξε λίγη κρέμα ταχινιού και πασπάλισε με λίγο φρέσκο πιπέρι.
Extra tip: Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο θρυμματισμένο φέτα ή ξηρούς καρπούς για πιο ενδιαφέρουσα υφή