Σεβίτσε: Η εμβληματική συνταγή της Λατινικής Αμερικής
Ένα πιάτο που βασίζεται σε ωμό ψάρι «ψημένο» σε χυμό εσπεριδοειδών.

Το σεβίτσε (ceviche) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της Λατινικής Αμερικής, με καταγωγή κυρίως από το Περού. Πρόκειται για ένα πιάτο που βασίζεται σε ωμό ψάρι ή θαλασσινά, τα οποία μαρινάρονται σε χυμό εσπεριδοειδών (κυρίως λάιμ ή λεμόνι), το οποίο «μαγειρεύει» το ψάρι μέσω της οξύτητας.
Η προέλευση του σεβίτσε χάνεται στα βάθη των αιώνων. Υπάρχουν αναφορές ότι οι προ-Ισπανικοί λαοί της περιοχής του Περού κατανάλωναν ωμά ψάρια μαριναρισμένα σε χυμούς φρούτων. Οι Ισπανοί κατακτητές έφεραν μαζί τους το λάιμ και τα κρεμμύδια, τα οποία ενσωματώθηκαν στην παραδοσιακή συνταγή.
Σήμερα, το σεβίτσε έχει πολλές παραλλαγές σε χώρες όπως το Μεξικό, το Εκουαδόρ και η Χιλή, με διαφορετικά συστατικά, όπως το αβοκάντο, ο κόλιανδρος και το καλαμπόκι.
Εύκολη Συνταγή για Σεβίτσε
Υλικά
- 300 γρ. φιλέτο ψαριού (λαβράκι, μπακαλιάρος ή σολομός) κομμένο σε μικρούς κύβους
- Χυμός από 3 λάιμ
- ½ κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 1 μικρή ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
- 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό αν δεν σας αρέσει)
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ψάρι σε ένα μπολ και το περιχύνουμε με τον χυμό λάιμ. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα (θα γίνει πιο λευκό και αδιαφανές).
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, τη ντομάτα και τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε αμέσως με τραγανά τορτίγια τσιπς ή βρασμένο καλαμπόκι.
Απολαύστε το δροσερό και πικάντικο σεβίτσε σας!