Σαρακοστιανές συνταγές: Γαριδομακαρονάδα
Με αυτή τη συνταγή θα νηστέψετε αλλά δεν θα στερήσετε από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Μια ισορροπημένη επιλογή, πλούσια σε πρωτεΐνη από τις γαρίδες και με καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο σας προτείνουμε για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο. Για τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκιες γαρίδες είτε κατεψυγμένες.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι ολικής αλέσεως
- 15-18 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες (κρατάμε τα κεφάλια για έξτρα νοστιμιά)
- 1/2 φλιτζάνι ούζο
- 1 μικρό φινόκιο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό γαρίδας (από τα κεφάλια) ή νερό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
- Φρέσκος μαϊντανός ή άνηθος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις γαρίδες μέσα στο ούζο ώστε να μαριναριστούν. Το αφήνουμε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε τον ζωμό γαρίδας: Σε ένα κατσαρολάκι, σοτάρουμε τα κεφάλια των γαρίδων, που έχουμε αφαιρέσει από τις γαρίδες με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.
- Σοτάρουμε τα υλικά: Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με ούζο: Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα: Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τον ζωμό γαρίδας (ή νερό), αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά: Σε αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες και τα στραγγίζουμε.
- Ενώνουμε & σερβίρουμε: Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με φρέσκο μαϊντανό ή άνηθο και λίγο ελαιόλαδο κι αν θέλουμε τριμένο κεφαλοτύρι.
- Συνοδεύουμε το φαγητό με κρασί μαλαγουζιά.