Σαν σήμερα πέθανε ο πιο μισητός βασιλιάς - Έγινε γνωστός από τον Ρομπέν και πέθανε σαν τον... Τζόφρι
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τα κάνουν όλα στραβά... Κι όταν πρόκειται για βασιλείς, οι πράξεις τους μπορούν να προκαλέσουν χάος σε ολόκληρα βασίλεια.
Το νερό της βροχής έτρεχε ποτάμι στα τείχη του κάστρου και οι κεραυνοί έσκιζαν τους ουρανούς καθώς ο βασιλιάς πέθαινε. Ήταν ταιριαστό φόντο για έναν από τους λιγότερο αξιόλογους μονάρχες στην ιστορία της Βρετανίας.
Όταν πια πέθανε ο βασιλιάς Ιωάννης (ή Ιωάννης ο Ακτήμων, όπως είναι γνωστός), σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου του 1216, η αυτοκρατορία του, που άλλοτε περιελάμβανε τις Βρετανικές Νήσους και μέρη της δυτικής Γαλλίας, πλέον αποτελούνταν από τα Ανατολικά Μίντλαντς. Μάλιστα, ο πρίγκιπας Λουδοβίκος της Γαλλίας είχε καταλάβει ήδη μεγάλο μέρος του βασιλείου του, με τους εξεγερμένους ευγενείς να τον έχουν υποδεχθεί πρόθυμα, εξαιτίας της κακής διακυβέρνησης του Ιωάννη.
Οι απόπειρες να αποκατασταθεί η φήμη του βασιλιά Ιωάννη σκοντάφτουν στις κατηγορηματικές δηλώσεις των συγχρόνων του. «Ήταν άνθρωπος πολύ κακός και πολύ μισητός» γράφει ένας από αυτούς. «Όποτε ήταν δυνατόν, προτιμούσε να λέει ψέματα παρά την αλήθεια... Μισούσε και φθονούσε όλους τους έντιμους άνδρες». Τα χαρακτηριστικά του αυτά τον είχαν ήδη αποξενώσει από σημαντικούς συμμάχους, κι αυτό είχε γίνει πριν από την επιβολή όλο και περισσότερων φόρων, προκειμένου να συνεχίσει τους καταστροφικούς πολέμους, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη Νορμανδία. Ηττημένος, προκάλεσε ακόμα περισσότερη οργή, αρνούμενος να τηρήσει τη Μάγκνα Κάρτα, πράγμα που οδήγησε σε εξέγερση και σε έξωθεν εισβολή.
Μάλιστα, στους περισσότερους ανθρώπους της εποχής μας ο βασιλιάς Ιωάννης είναι αρκετά γνωστός καθώς πρόκειται για τον «κακό βασιλιά» στις δημοφιλείς ιστορίες με τον Ρομπέν των Δασών.
Ακριβώς πριν από τον θάνατό του, είχε διασχίσει τον κόλπο «Wash» προς το Lincolnshire, όπου η εφοδιοπομπή του είχε βυθιστεί στην κινούμενη άμμο. Όπως γράφουν οι ιστορικοί της εποχής, «άνδρες, αγαθά, ιερά κειμήλια και ζωντανά παρασύρθηκαν από την παλίρροια - φαίνεται πως η λάσπη κατάπιε μέχρι και τα Βασιλικά Κοσμήματα». Δίχως βασίλειο και δίχως θησαυρό, το μόνο που απέμενε στον αποτυχημένο βασιλιά ήταν η ζωή του - κι αυτή σύντομα του τη στέρησε η δυσεντερία.
Έχοντας αποσυρθεί στο κάστρο Νιούαρκ για να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του, είχε έναν εξαιρετικά επώδυνο θάνατο. Δεδομένης της αντιπάθειας που έτρεφαν για αυτόν, οι φήμες λένε πως δηλητηριάστηκε (άλλες πηγές λένε πως είχε πιει χαλασμένη μπίρα ή ακόμα πως είχε φάει «παράλογα πολλά ροδάκινα»). Κάποιος κακοήθης θα έλεγε πως ο θάνατός του θα μπορούσε να έχει αποτελέσει έμπνευση για έναν άλλο πολύ χαρακτηριστικό «τηλεοπτικό θάνατο», αυτόν του... Τζόφρι στο Game of Thrones.
Η δυσεντερία πάντως -αν και στάθηκε μοιραία για τον ίδιο- έσωσε τη δυναστεία του. Με τον μισητό Ιωάννη νεκρό, ξαφνικά ο 9χρονος γιος του αποτελούσε πιο ελκυστική επιλογή από έναν Γάλλο πρίγκιπα και έτσι οι ευγενείς συντάχθηκαν για ακόμη μία φορά με τους Πλανταγενέτες.
Εδώ βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιωάννης ο Ακτήμων έγινε αντικείμενο μελέτης από τους σύγχρονους ιστορικούς με αντιμαχόμενες γνώμες μετά τον 16ο αιώνα, ιστορικοί όπως ο Τζιμ Μπράντμπόρι τονίζουν περισσότερο τις θετικές γνώμες για τον Ιωάννη τον Ακτήμονα ως έξυπνο άνθρωπο με διοικητικά προσόντα και ικανό στρατιωτικό ηγέτη. Άλλοι ιστορικοί που αποτελούν την πλειοψηφία ανάμεσα τους και ο Ραλφ Τέρνερ τονίζουν περισσότερο τα ελαττώματα του, τον περιγράφουν ως σκληρό, βίαιο και αυταρχικό. Τα ελαττώματα έφεραν μεγάλη έξαρση σε συγγραφείς έργων φαντασίας όπως επίσης και στη σύγχρονη φιλμογραφία σε ταινίες γύρω από τον λαϊκό ήρωα «Ρομπέν των Δασών» με τον Ιωάννη στον ρόλο του κακού.