Σαν σήμερα πέθανε ο μοναδικός Άγγλος βασιλιάς που ονομάστηκε «Μέγας» - Πώς υπέταξε τους Βίκινγκς
Σε ολόκληρη την ιστορία της Αγγλίας μόνο ένας βασιλιάς κατάφερε να αποκτήσει το προσωνύμιο «Μέγας» - Και το κέρδισε με το σπαθί του.
Μεταξύ των Βρετανών μοναρχών, έχουμε έναν Λεοντόκαρδο, μία Αιμοσταγή, έναν Κατακτητή και έναν Ανέτοιμο (ή πιο σωστά Ελλιπώς Καθοδηγούμενο). Στην αγγλική ιστορία, όμως, μόνο ένας βασιλιάς έχει μείνει γνωστός απλώς ως «Μέγας».
Σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου του 899 μ.Χ., ο Αλφρέδος ο Μέγας του Ουέσεξ, πρώτος βασιλιάς των Αγγλοσαξώνων, έφυγε από τη ζωή στην πιο σημαντική του πόλη, το Γουίντσεστερ. Ο Αλφρέδος απολαμβάνει εξαιρετικής υστεροφημίας αν και μόλις τον 16ο αιώνα έγινε γνωστός ως «Μέγας», όταν τον έφεραν στη μόδα το ενδιαφέρον του για κυριαρχία στη θάλασσα, οι προσπάθειες προώθησης της αγγλικής γλώσσας και η ανυπότακτη στάση του απέναντι στους αντιπάλους από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία πως κέρδισε το συγκεκριμένο προσωνύμιο με το σπαθί του. Ο Αλφρέδος έσωσε από τους Βίκινγκς το Ουέσεξ, το τελευταίο αγγλοσαξονικό βασίλειο που είχε απομείνει στην εποχή του.
Η μεγάλη μάχη με τους Βίκινγκς και τα... βαφτίσια
Το 878, μία αιφνιδιαστική επίθεση ανάγκασε τον Αλφρέδο να διαφύγει στο ελώδες Άθελνι του Σόμερσετ. Από την τότε Αγγλία απέμεναν μόνο μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα βάλτου, ένας κυνηγημένος βασιλιάς και μία χούφτα υποστηρικτές του. Από αυτή την εξαιρετικά εύθραυστη βάση, ο Αλφρέδος ξανάφτιαξε τον στρατό του, έβαλε να σφυρηλατήσουν όπλα, ενίσχυσε το ηθικό των ανδρών του κάνοντας ανταρτοπόλεμο κατά των Βίκινγκς και κατάφερε να αντεπιτεθεί.
Μέχρι τον Μάιο είχε συγκεντρώσει αρκετό στρατό και εξαπέλυσε μία τολμηρή επίθεση, Βρήκε μία στρατιά των Βίκινγκς στο Γουίλτσερ και τους συνέτριψε στην αποφασιστική μάχη του Έθαντουν. Μάλιστα, αποδείχθηκε μεγαλόψυχος νικητής και έπεισε τον αρχηγό τους, τον Γκούδρουμ, να βαφτιστεί χριστιανός. Κατά την τελετή, τον ρόλο του νονού ανέλαβε ο ίδιος ο Αλφρέδος. Έπειτα συνήψε ειρήνη με τους Βίκινγκς: εκείνοι θα κρατούσαν την ανατολική Αγγλία, όμως θα αποσύρονταν από το αγαπημένο του Ουέσεξ.
Γιατί ονομάστηκε «Μέγας»
Το προσωνύμιο «Μέγας» δεν δικαιολογείται μόνο από αυτή την εκπληκτική εκστρατεία. Αντιλαμβανόμενος την αξία της εκπαίδευσης για τους πολιτικούς και τους στρατιώτες, ο Αλφρέδος ίδρυσε ένα σχολείο. Έχτισε οχυρωμένες κωμοπόλεις, αύξησε τα έσοδα από τους φόρους, δημιούργησε στόλο και εκσυγχρόνισε τις τακτικές του στρατού του.
Ήταν λάτρης των βιβλίων και των νόμων, καθώς και ευσεβής χριστιανός, κατά τη βασιλεία του οποίου η θρησκεία γνώρισε άνθηση. Ο Αλφρέδος έδωσε στους διαδόχους του μία ισχυρή βάση από την οποία θα μπορούσαν να κινηθούν βόρεια και ανατολικά, στην επικράτεια των Βίκινγκς. Ο ίδιος, ο γιος του και οι εγγονοί του δεν επιβίωσαν απλώς της εισβολής των Βίκινγκς, αλλά εν καιρώ έφεραν για πρώτη φόρα όλη την Αγγλία υπό την εξουσία ενός και μοναδικού Αγγλοσάξονα βασιλιά.
(Με πληροφορίες από το βιβλίο του Dan Snow «Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία»)