Όταν οι «Ινδίες» αποδείχθηκαν... Μπαχάμες: Σαν σήμερα η πιο σημαντική ανακάλυψη στην Ιστορία
Αν και μέσα από πολλές κατραπακιές και αρνήσεις, ο Χριστόφορος Κολόμβος κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του (και ας μην πέτυχε... διάνα).
Από όλες τις δραματικές στιγμές στην ιστορία των ευρωπαϊκών εξερευνήσεων, καμία δεν υπήρξε σημαντικότερη από αυτήν που έλαβε χώρα σαν σήμερα, 12 Οκτωβρίου, το 1492, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στο Σαν Σαλβαδόρ στις Μπαχάμες, ξεκινώντας την ευρωπαϊκή εξερεύνηση της Αμερικής.
Στα τέλη του 15ου αιώνα, ένας ναυτικός από τη βόρεια Ιταλία είχε μία ιδέα που θα άλλαζε τον κόσμο. Δεν ήταν σκόπιμο, φυσικά. Ο Κολόμβος ποτέ του δεν φαντάστηκε πως θα ανακάλυπτε μία ολόκληρη νέα ήπειρο.
Ο Κολόμβος εργαζόταν ως ναυτικός και έμπορος ήδη από τα νιάτα του, έχοντας ταξιδέψει μέχρι τη δυτική ακτή της Αφρικής στον νότο και μέχρι την Ισλανδία στον βορρά. Παρόλο που δεν ήταν λόγιος, μελετούσε συστηματικά όσα βιβλία γεωγραφίας περνούσαν από τα χέρια του. Γνώριζε -όπως άλλωστε οι περισσότεροι- πως η Γη ήταν σφαιρική. Μόνο οι πατέρες της Εκκλησίας τη θεωρούσαν επίπεδη, γιατί αλλιώς δεν ήταν δυνατόν να τοποθετήσουν τη χριστιανική όλη της Ιερουσαλήμ στο κέντρο της,
Ωστόσο, ο Κολόμβος πίστευε πως η Γη ήταν μικρότερη απ’ ότι πραγματικά είναι, με τον Ισημερινό της στενότερο και την ευρασιατική ήπειρο μεγαλύτερη. Κατέληξε πως, αν ταξίδευε δυτικά, λογικά θα έφτανε σχετικά σύντομα στην Ασία. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι ειδικοί τους απέρριψαν τις ιδέες του, θεωρώντας πως το ταξίδι για την Ασία θα ήταν υπερβολικά μεγάλο (και ακριβό). Οι Πορτογάλοι του είπαν όχι, το ίδιο οι Βενετοί, το ίδιο και οι Άγγλοι -αρχικά το ίδιο και οι Ισπανοί. Ο Κολόμβος άφησε πίσω τις βασιλικές αυλές τους αποθαρρυμένος και έτοιμος να τα παρατήσει.
Καθώς έφευγε από την Κόρδοβα καβάλα σε ένα μουλάρι, άπραγος για μία ακόμα φορά, ένας ιππέας της βασιλικής φρουράς τον σταμάτησε και τον διέταξε να επιστρέψει για μία ακρόαση με τον βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα, που ήταν πεπεισμένοι πως ο Θεός ήταν με το μέρος τους. Επιτέλους, ύστερα από προσπάθειες χρόνων, ο Κολόμβος έλαβε τα χρήματα που χρειαζόταν και ξεκίνησε το ταξίδι του. Ένα πρωινό πέντε εβδομάδες αργότερα, ο σκοπός που είχε βάρδια φώναξε: «Στεριά!». Τα πληρώματα έριξαν κανονιές για να γιορτάσουν την τεράστια ανακάλυψη (πολύ πιο σημαντική από όσο νόμιζαν οι ίδιοι).
Οι ιθαγενείς αποδείχθηκαν φιλικοί και, για καλή τύχη των Ευρωπαίων, είχαν άφθονο χρυσάφι για κοσμήματα αλλά καθόλου σίδηρο για όπλα. Ήταν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο Κολόμβος συνέχισε να πιστεύει πως είχε φτάσει στην Ασία και αποκάλεσε το μέρος «Ινδίες». Για την ακρίβεια, επρόκειτο για δύο εντελώς νέες ηπειρωτικές μάζες: τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Το γεγονός πως έκανε λάθος δεν μειώνει στο ελάχιστο το μέγεθος του επιτεύγματος του.
Και για την κατακλείδα, δεν θα μπορούσε να λείπει η εμβληματική μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου από την ταινία αφιερωμένη στον Χριστόφορο Κολόμβο «1492: Conquest of Paradise»: