Σαν σήμερα η πιο περιπετειώδης διάσωση στην Ιστορία - Τους έβγαλαν στο φως από τα έγκατα της Γης
Παγιδεύτηκαν σε βάθος 700 μέτρων κάτω από τη Γη με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μία τιτάνια επιχείρηση διάσωσης
«Ήταν κάπως μεγάλη βάρδια» αστειεύτηκε ο Λούις Ουρσούα. Για την ακρίβεια, ήταν μία βάρδια-παγκόσμιο ρεκόρ. Πριν από εβδομάδες, ο ίδιος και η ομάδα του, αποτελούμενη από 32 ακόμα μεταλλωρύχους, είχαν παγιδευτεί σχεδόν 700 μέτρα κάτω από το έδαφος, έπειτα από μία κατολίσθηση στο ορυχείο Σαν Χοσέ, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Οι ηγετικές ικανότητες που είχε επιδείξει ο Ουρσούα είχαν κρατήσει την ομάδα ζωντανή και, όπως ήταν αναμενόμενο, από έναν τέτοιο άνδρα, σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου το 2010, ύστερα από 69 ολόκληρες μέρες στα βάθη της Γης, επέμεινε να περιμένει μέχρι να είναι όλοι του οι άνδρες ασφαλείς, πριν διασωθεί ο ίδιος.
Το απόγευμα της 5ης Αυγούστου, η ομάδα των μεταλλωρύχων είχε παγιδευτεί από την κατάρρευση μίας σήραγγας, σε ένα ορυχείο το οποίο είχε προσφάτως αποτύχει σε διάφορους ελέγχους ασφαλείας. Αφού αναζήτησε κάποια οδό διαφυγής, ο Ουρσούα μοίρασε το φαγητό και κράτησε ψηλά το ηθικό των ανδρών.
Το χαρτί που έδωσε ελπίδα
Στις 22 Αυγούστου, ένα διατρητικό μηχάνημα έφτασε ως εκεί που βρίσκονταν, καθώς στην επιφάνεια γίνονταν προσπάθειες να διαπιστωθεί η παρουσία επιζώντων. Οι άνδρες κόλλησαν ένα σημείωμα στο τρυπάνι με μονωτική ταινία. «Estamos bien en el refugio los 33» (Είμαστε καλά στο καταφύγιο και οι 33).
Αυτά τα συγκλονιστικά νέα έθεσαν σε κίνηση μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης, στην οποία ενεπλάκησαν εθνικές κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι εξόρυξης, καθώς και η NASA. Στις 5 Σεπτεμβρίου άρχισε να διανοίγεται ένα φρεάτιο αρκετά φαρδύ ώστε να χωράει μία κάψουλα που μπορούσε να μεταφέρει ένα άτομο.
«Φτου ξελευθερία» μέσα από μία κάψουλα διαμέτρου 53 εκατοστών
Ακριβώς πριν από τα μεσάνυχτα της 12ης Οκτωβρίου, ο πρώτος μεταλλωρύχος μπήκε στην κάψουλα διαμέτρου 53 εκατοστών και ξεκίνησε την αργή πορεία προς την επιφάνεια. Για τον καθένα από τους διασωθέντες είχε προβλεφθεί διατροφή σε υγρή μορφή, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, σάκχαρα και κάλιο. Επίσης, ο καθένας τους είχε πάρει μία ασπιρίνη για να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων, τους φόρεσαν ειδικούς ζωστήρες για τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και γυαλιά ηλίου για προστασία από την ξαφνική έκθεση στο φως.
Καθένας τους έφτανε στην επιφάνεια μέσα σε 9 με 18 λεπτά. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς και τα τηλεοπτικά συνεργεία που αναμετέδιδαν τη διάσωση παγκοσμίως, σε ένα δισεκατομμύριο θεατές.
Στις 13 Οκτωβρίου και ώρα 9:56 το βράδυ, ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα ήταν ο τελευταίος που βγήκε στην επιφάνεια. Η δοκιμασία των μεταλλωρύχων, καθώς και η πιο περίπλοκη υπόγεια διάσωση στην ιστορία, είχε λάβει τέλος.
Δείτε φωτογραφίες από την ιστορική αυτή περιπέτεια, η οποία εκτυλίχθηκε σε ζωντανή μετάδοση και την παρακολούθησαν περίπου 1 δισεκ. τηλεθεατές: