Σαν σήμερα γεννήθηκε η Γερμανία: Η κατατρόπωση της Γαλλίας, ο Μπίσμαρκ και η... Eurovision
Τραγική ειρωνεία: Η αυτοκρατορία του Μπίσμαρκ γεννήθηκε κάτω από πίνακες που απεικόνιζαν τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ' να συντρίβει γερμανικά στρατεύματα στον Ρήνο.
Έτσι γεννήθηκε η Γερμανία: Αποτελώντας για καιρό μία γεωγραφική έκφραση αλλά ποτέ κράτος, σαν σήμερα στις 18 Ιανουαρίου του 1871, ιδρύθηκε επίσημα η Γερμανική Αυτοκρατορία (αφού η Πρωσία είχε πετύχει αποφασιστική νίκη κατά της Γαλλίας στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο).
Προβαίνοντας σε μία άκρως επώδυνη προσβολή προς τους Γάλλους αντιπάλους τους, οι Γερμανοί διεξήγαγαν την τελετή στο παλάτι των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι. Εκεί, ο βασιλιάς Γουλιέλμος Α’ της Πρωσίας ανακηρύχθηκε Κάιζερ της νέας αυτοκρατορίας. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε, η 18η Ιανουαρίου, ήταν επίσης η ημερομηνία που ο δούκας Φρειδερίκος της Πρωσίας είχε στέψει τον εαυτό του βασιλιά, οπότε θα ήταν πλέον η μέρα που ο απόγονός του μετέτρεψε το βασίλειο σε αυτοκρατορία.
Η αληθινή δύναμη πίσω από τη γέννηση της Γερμανίας ήταν ο «Σιδηρούς Καγκελάριος», Ότο φον Μπίσμαρκ. Είχε χρησιμοποιήσει τον κίνδυνο μίας επανόδου της Γαλλίας ως φόβητρο για τα σκόρπια γερμανικά κρατίδια, αναγκάζοντάς τα να ενωθούν υπό την ηγεμονία της Πρωσίας. Δεν ήταν και πολύ δύσκολο. Για μία ακόμη φορά, στον γαλλικό θρόνο καθόταν ένας Βοναπάρτης (ο ανιψιός του Ναπολέοντας Α’) και για μία ακόμη φορά η Γαλλία επιχειρούσε να επεκτείνει τα σύνορά της, προσαρτώντας τη Νίκαια και τη Σαβοΐα, αυξάνοντας τρομακτικά την έκταση των αποικιακών της κτήσεων.
Ο Μπίσμαρκ εκμεταλλεύτηκε μία μικρή διαμάχη μεταξύ δυναστειών και προκάλεσε τους Γάλλους να κηρύξουν πόλεμο εναντίον της Πρωσίας. Ο γαλλικός στρατός γνώρισε ολοκληρωτική συντριβή και ο Ναπολέων διέφυγε εξόριστος. Μόλις 6 μήνες αργότερα, οι Πρώσοι χρησιμοποίησαν τις Βερσαλλίες ως σκηνικό για μία από τις μεγαλύτερες παραστάσεις πολιτικού θεάτρου.
Το «Te Deum» υπό το «βλέμμα» του «Βασιλιά Ήλιου»
Στην Αίθουσα των Κατόπτρων τοποθετήθηκε μία Αγία Τράπεζα και απέναντι από το σημείο όπου άλλοτε θα καθόταν στον θρόνο του ο Λουδοβίκος ΙΔ’, ο Βασιλιάς Ήλιος, χτίστηκε μία σκηνή. Εκατοντάδες ανώτεροι Γερμανοί αξιωματικοί και μέλη των γερμανικών βασιλικών οικογενειών μαζεύτηκαν στην υπέρλαμπρη αίθουσα, έψαλαν το «Te Deum» (ένα πολύ γνωστό μουσικό θέμα που σήμερα γνωρίζουμε ως το σήμα της... Eurovision) και έπειτα ο Μπίσμαρκ με την επίσημη στρατιωτική στολή του, διάβασε μία διακήρυξη την οποία οι παριστάμενοι υποδέχθηκαν με ηχηρά «ζήτω».
Η αυτοκρατορία του Μπίσμαρκ γεννήθηκε κάτω από πίνακες που απεικόνιζαν τον βασιλιά Λουδοβίκο να συντρίβει γερμανικά στρατεύματα στον Ρήνο. Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν σε καμία περίπτωση το τέλος της γαλλογερμανικής αντιπαλότητας, παρά ένας ακόμη σταθμός σε μία έντονη, καταστροφική διαμάχη, που θα περιελάμβανε περαιτέρω αιματηρές συγκρούσεις, ταπεινώσεις, κατοχή και αλλαγή πολιτεύματος...