Σαν σήμερα έγινε η πιο παράξενη κλήρωση λοταρίας: Όποιος είχε λαχνό τη... γλίτωνε από την αστυνομία
Γιατί η κλήρωση των λαχνών έγινε... τρία χρόνια αργότερα από την πώλησή τους.
Ήταν η πρώτη Εθνική Λοταρία στα χρονικά της Αγγλίας -«μία πλουσιοπάροχη, Γενική Λοταρία»- και οι νικητές κληρώθηκαν επιτέλους σαν σήμερα, 11 Ιανουαρίου το μακρινό 1569, στον παλιό καθεδρικό του Αγίου Παύλου, τρία χρόνια αφότου είχαν πουληθεί οι λαχνοί.
Το πρώτο βραβείο ήταν το τεράστιο ποσό των 5.000 λιρών, εν μέρει σε μετρητά και εν μέρει σε ασημένιους δίσκους, ταπισερί, καθώς και «καλό, λινό ύφασμα». Διαφημιστικές αφίσες με εικονογραφήσεις των βραβείων είχαν τοποθετηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Στόχος της λοταρίας ήταν η χρηματοδότηση της επισκευής των λιμανιών της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα για την άμυνα του έθνους. (Από την εποχή του Ερρίκου του Η’ υπήρχε έντονος προβληματισμός για την «παρακμή και ερήμωση» των παράκτιων πόλεων). Ο προτεσταντικός χαρακτήρας της Αγγλίας και η αξίωσή της να γίνει μια από τις Μεγάλες Δυνάμεις καθιστούσαν όλο και πιο σημαντική τη θαλάσσια άμυνά της.
Στη συγκεκριμένη λοταρία, η αξία των βραβείων ήταν ακριβώς ίση με τα συνολικά έσοδα από τους λαχνούς. Θα αναρωτηθεί λοιπόν κανείς πώς έβγαλαν χρήματα οι διοργανωτές της. Βασικά, οι λαχνοί είχαν πουληθεί αρκετά νωρίτερα, το 1566, πράγμα που σήμαινε πως το κράτος έλαβε ουσιαστικά ένα τελείως άτοκο δάνειο.
Όποιος έπαιρνε λαχνό αποκτούσε... ασυλία
Ένας λαχνός κόστιζε 10 σελίνια -πολύ περισσότερα από όσα είχε περιθώρια να διαθέσει ένας κοινός πολίτης. Αν και οι εκτιμήσεις για μία αντιστοιχία σε σημερινά χρήματα παραμένουν ασαφείς, πιθανότατα τα δέκα σελίνια αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από 100 λίρες. Κατά συνέπεια, στον ίδιο λαχνό μπορούσαν να αγοράσουν ποσοστά άνω τους ενός ατόμου.
Πέραν των βραβείων, οι λαχνοί εξασφάλιζαν κάτι που σήμερα θα θεωρούνταν εξαιρετικά ασυνήθιστο, αν όχι αδιανόητο. Όποιος είχε λαχνό δεν κινδύνευε να συλληφθεί για εγκληματικές πράξεις, εκτός αν αυτές περιελάμβαναν σημαντικά αδικήματα, όπως φόνο, κακουργήματα, πειρατεία ή προδοσία.
Η ιδέα της λοταρίας είχε δοκιμαστεί νωρίτερα στη Γαλλία, αλλά όχι στην Αγγλία. Θα χρησιμοποιούνταν εκ νέου στις αρχές του επόμενου αιώνα, ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την Εταιρεία της Βιρτζίνια, η οποία επρόκειτο να ιδρύσει αποικία στον Νέο Κόσμο. Φυσικά, στη σύγχρονη εποχή οι λοταρίες αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.