Σαν σήμερα: Όταν ο πιο διαβόητος γκάνγκστερ όλων των εποχών πέθανε έχοντας μυαλό... 12χρονου
Η σύφιλη αλλά και ο παθολογικός φόβος για τις βελόνες και τις ενέσεις στάθηκαν καθοριστικός παράγοντας για τον θάνατο του Αλ Καπόνε, σε ηλικία μόλις 48 ετών.
Ο Αλ (Αλφόνς) Καπόνε ήγαν τόσο διαβόητος ώστε το όνομά του και ο όρος «μαφιόζος» ήταν σχεδόν συνώνυμα, κατά τον ίδιο τρόπο που η εμφάνισή του (μαλλιά χτενισμένα πίσω και περασμένα με λάδι, ριγέ κοστούμι μαντίλι στην μπροστινή τσέπη του σακακιού και καπέλο ρεπούμπλικα) καθόρισε την εμφάνιση όλων των γκάνγκστερ της εποχής.
Σαν σήμερα, όμως, στις 25 Ιανουαρίου του 1947, πέθανε σε ηλικία 48 ετών, έπειτα από μακρόχρονο εκφυλισμό της διανοητικής του κατάστασης. Η προσβολή του από σύφιλη, για την οποία δεν είχε λάβει θεραπεία, οδήγησε σε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρασε τα τελευταία του χρόνια στην έπαυλή του στη Φλόριντα, όπου πέθανε τελικά από εγκεφαλικό και καρδιακή ανακοπή.
Ένας από τους παλιούς του συνεργούς, που τον είχε επισκεφτεί στη Φλόριντα, ανέφερε πως πλέον ήταν «θεοπάλαβος». Ένας ψυχίατρος που τον εξέτασε προς το τέλος της ζωής του κατέληξε πως ο Αλ Καπόνε βρισκόταν διανοητικά στην ηλικία των 12 ετών...
Η άνοδος και η Ποτοαπαγόρευση
Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη από Ιταλούς μετανάστες και αργότερα είχε ανέλθει στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος. Εικάζεται πως ήταν υπεύθυνος για περισσότερους από 30 θανάτους. Η άνοδος του Καπόνε ως γκάνγκστερ στις ΗΠΑ συνέπεσε με την Εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, όταν τα αλκοολούχα ποτά είχαν απαγορευτεί διά νόμου.
Αυτό βέβαια έδωσε στους λαθρέμπορους (bootleggers, όπως ήταν γνωστοί) την ευκαιρία να φτιάχνουν και να εισάγουν παράνομα αλκοόλ, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη διαρκή ζήτηση, με αποτέλεσμα οι διάφορες βίαιες συμμορίες να αποκομίζουν τεράστια κέρδη. (Ο όρος bootlegger ήταν κατάλοιπο της γεωργιανής Αγγλίας, όπου οι λαθρέμποροι έκρυβαν τα παράνομα αγαθά μέσα στις μεγάλες μπότες τους).
Το 1931 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και σε ηλικία 33 ετών φυλακίστηκε στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις (επίσης διαβόητες) φυλακές του Αλκατράζ, όπου λίγο μετά, το 1935 άρχισε να δείχνει συμπτώματα συφιλιδικής παράνοιας και άρχισε να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Τον τελευταίο χρόνο της ποινής του βρισκόταν στο Τέρμιναλ Άιλαντ της Καλιφόρνια. Αποφυλακίστηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1939 αφού πλήρωσε 37.617 δολάρια και αποσύρθηκε στο κτήμα του στη Φλόριντα.
Όταν κατέστη σαφές πως ο Αλ Καπόνε είχε κολλήσει σύφιλη, μία ένεση πενικιλίνης θα αρκούσε να τον θεραπεύσει. Ο Καπόνε όμως έτρεμε τις βελόνες -έπασχε από τρυπανοφοβία, για να χρησιμοποιήσουμε έναν γλαφυρό όρο- κι έτσι η προοπτική αυτή του φαινόταν αδιανόητη.
Φαντάζει μακάβρια ειρωνικό πως ένας άνδρας που είχε τόσο έντονη σχέση με τη βία και την εγκληματικότητα πέθανε τελικά νέος, επειδή φοβόταν να κάνει μία απλή ένεση.