Το γλύκισμα που «ρίχνει άκυρο» στον σακχαρώδη διαβήτη - Αρκούν 5 μερίδες εβδομαδιαίως
Ποιο είναι το θαυματουργό «γλυκό» που το τρώτε και μειώνεται ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2;
Τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώνει κατά 21% η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, ενώ η σοκολάτα γάλακτος δεν δίνει ανάλογα αποτελέσματα, αναφέρει μια νέα μελέτη από ερευνητές του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύεται στο The British Medical Journal.
Σοκολάτα ναι, αλλά ποια σοκολάτα;
H Μπινκάι Λιου, η πρώτη ερευνήτρια της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, εξηγεί ότι «δεν είναι όλες οι σοκολάτες το ίδιο. Όσοι αγαπάνε τη σοκολάτα μπορούν να κάνουν μικρές διατροφικές επιλογές, να επιλέγουν μαύρη σοκολάτα και να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας τους».
Μέχρι τώρα υπήρχαν έρευνες που συσχέτιζαν τη σοκολάτα με τον διαβήτη τύπου 2, αλλά τα ευρήματα ήταν ασυνεπή, ενώ μόνο λίγες έρευνες εξέτασαν τα διάφορα είδη σοκολάτας. Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα 30 ετών από 192.000 άτομα, που ήταν υγιή στο ξεκίνημα της μελέτης. Ανάμεσα στα στοιχεία που καταγράφηκαν ήταν η κατανάλωση σοκολάτας, ενώ με το τέλος της μελέτης 19.000 άτομα διαγνώστηκαν με διαβήτη. Από τους 112.000 που ανέφεραν την κατανάλωση μαύρης και σοκολάτας γάλακτος, περίπου 5.000 διαγνώστηκαν με διαβήτη.
Πόσες μερίδες χρειάζονται
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι κατανάλωναν πέντε μερίδες εβδομαδιαίως οποιουδήποτε είδους σοκολάτας είχαν 10% λιγότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους κατανάλωναν σπάνια. Η μαύρη σοκολάτα είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο: Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα είχαν 21% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος οδηγούσε σε αύξηση του βάρους, κάτι που μπορεί να προκαλεί διαβήτη τύπου 2.
Ο Κι Σουν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Επιδημιολογίας, αναφέρει ότι «το χάσμα ανάμεσα στη μαύρη και τη σοκολάτα γάλακτος ήταν εντυπωσιακό. Αν και έχουν τις ίδιες θερμίδες και κορεσμένα λίπη, φαίνεται ότι το πλούσιο περιεχόμενο σε πολυφαινόλες μετριάζει την επίδραση των κορεσμένων λιπών και της ζάχαρης. Είναι μια εντυπωσιακή διαφορά που αξίζει να διερευνηθεί».