Το τυρί που «κλείνει την πόρτα» στην οστεοπόρωση - Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί
Ποιο είναι το «θαυματουργό» τυρί που προλαμβάνει την οστεοπόρωση χωρίς να επηρεάζει τη χοληστερόλη.
Ένα καθημερινό κομμάτι από το νορβηγικό τυρί Jarlsberg μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο, κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα, με χαρακτηριστικές τρύπες, που ταιριάζει ιδανικά σε τοστ ή σάντουιτς.
Το τυρί αυτό πήρε το όνομά του από την περιοχή Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία, όπου και παράγεται. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health, η κατανάλωση 57 γραμμαρίων Jarlsberg καθημερινά μπορεί να προστατεύσει τα οστά χωρίς να αυξάνει τη χοληστερόλη. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το τυρί αυτό ενισχύει τα επίπεδα οστεοκαλσίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με γερά οστά και δόντια, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο Jarlsberg ή σε άλλα τυριά.
Για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, ερευνητές εξέτασαν 66 υγιείς γυναίκες, ηλικίας κατά μέσο όρο 33 ετών, με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 24. Οι συμμετέχουσες κατανάλωναν είτε 57 γραμμάρια Jarlsberg είτε 50 γραμμάρια Camembert καθημερινά για έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια, όσες κατανάλωναν Camembert πέρασαν σε Jarlsberg για άλλες έξι εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, πραγματοποιήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις για την παρακολούθηση βασικών πρωτεϊνών, όπως η οστεοκαλσίνη, καθώς και του πεπτιδίου PINP, το οποίο εμπλέκεται στον μεταβολισμό των οστών. Ελέγχθηκαν επίσης τα επίπεδα βιταμίνης Κ2, γνωστής και ως μενακινόνη, καθώς και τα λιπίδια του αίματος. Αν και τα δύο τυριά έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, το Jarlsberg ξεχωρίζει χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.