Οι «αθώες» διατροφικές συνήθειες στο πρωινό μας που μπορεί να αποδειχθούν ολέθριες για την υγεία
Ειδικός στην υγεία του εντέρου από το Incontinence Shop, αποκάλυψε τις πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στο πρωινό,
Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθά στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού, σωματική και πνευματική, δίνοντας μας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερης σημασίας, όμως, δεν είναι μόνο η ύπαρξη του πρωινού ως γεύματος, αλλά και η ποιότητά του. Έτσι ένας ειδικός παροτρύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν ορισμένα δημοφιλή είδη πρωινού επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν μας βοηθούν αλλά μπορούν να αποβούν και μοιραία για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα μιλώντας στη Mirror ο Chris Dubberley, ειδικός στην υγεία του εντέρου από το Incontinence Shop, αποκάλυψε τις πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στο πρωινό, μεταξύ των οποίων είναι και οι συχνές «λιγούρες».
«Ένα από τα πιο διάσημα είδη πρωινού –ο χυμός πορτοκαλιού– προκαλεί όλεθρο στην υγεία του εντέρου μας και μας προετοιμάζει για ένα τρομερό πρωινό. Ο χυμός πορτοκαλιού έχει μια εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συγκρίσιμη με αναψυκτικά», εξήγησε ο Chris.
Οι μπάρες πρωινού είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους χρειάζονται να φάνε κάτι εν κινήσει, αλλά ο Chris είπε ότι δεν είναι τόσο υγιεινές.
«Παρά το γεγονός ότι είναι βολικές, είναι γεμάτες με πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά συστατικά. Καλύτερα να φτιάξεις τις δικές σου χρησιμοποιώντας δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες και φιλικό προς το έντερο σνακ» συνέστησε ο ίδιος.
«Οι διαφημιστικές καμπάνιες μας παραπλανούν ώστε να πιστεύουμε ότι μια γλυκιά αρχή της ημέρας είναι ιδανική, αλλά τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα με ζάχαρη μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο έντερό μας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υγιεινές επιλογές πρωινού που μπορούν να ενσωματώσουν φυσικά σάκχαρα για να ικανοποιήσουν αυτή την πρωινή επιθυμία για γλυκό. Το πλήρες γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι προσφέρει έναν ισορροπημένο συνδυασμό προβιοτικών, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών. Μπορεί να συμβάλει σε ένα καλά θρεμμένο έντερο», συμβούλεψε ο Chris.
Προτάσεις για υγιεινό πρωινό
Ωστόσο, ο Chris μοιράστηκε μερικές πιο υγιεινές προτάσεις για πρωινό και παρότρυνε τους ανθρώπους να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το porridge και τα αυγά. Όχι μόνο είναι καλύτερα για την υγεία του εντέρου, αλλά ο ειδικός είπε ότι θα μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο και «θα κρατήσουν μακριά αυτές τις λιγούρες πείνας πριν από το μεσημεριανό γεύμα».
«Για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνες χωρίς να βασίζεσαι αποκλειστικά στο κόκκινο κρέας, ενσωμάτωσε φυτικές πηγές όπως οι φακές και τα φασόλια στα πρωινά σου γεύματα. Αυτό μπορεί να δώσει την ώθηση πρωτεΐνης που χρειάζεται το έντερό σου, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος», είπε χαρακτηριστικά.
Μια άλλη υγιεινή επιλογή για πρωινό είναι το αβοκάντο σε τοστ με ένα αυγό, «είναι μια επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες που παρέχει επίσης υγιεινά λιπαρά. Το αβοκάντο περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά για το έντερό σου, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε πρωινό γεύμα» εξήγησε ο Chris.