Γιατί «ανοίγει» η όρεξη μας όταν πιάνουν τα κρύα; - Τι είναι αυτό που μας «σπρώχνει» στο φαγητό;
Γιατί το σώμα μας αντιδρά με αυτό τον τρόπο; Κι όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση…
Η μέρα μικραίνει, η θερμοκρασία πέφτει και η πείνα αυξάνεται! Τι είναι όμως αυτό που μας «σπρώχνει» στην αυξημένη κατανάλωση τροφής;
Μελέτες δείχνουν ότι τα διαστήματα του έτους που ο καιρός γίνεται πιο κρύος, τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και να αυξάνουμε το βάρος μας. Τι συμβαίνει όμως και πεινάμε περισσότερο από όταν αρχίζει το φθινόπωρο;
Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέφτει, το σώμα μας θέλει να ζεσταθεί. Για να ζεσταθεί, λοιπόν, πρέπει να κάνει καύσεις και για να κάνει καύσεις πρέπει να φάει. Ο οργανισμός, πέρα από αυτά που τρώει, χρειάζεται να γεμίσει και τις αποθήκες του, για περίπτωση ανάγκης. Και όταν λέμε αποθήκες, εννοούμε το λίπος, το οποίο με τη σειρά του δημιουργείται όταν τρώμε. Το λίπος επίσης λειτουργεί και μονωτικά, έτσι ώστε να μην κρυώνει ο οργανισμός.
Η Dr. Emma Laing, καθηγήτρια Διατροφής και Διευθύντρια Διαιτολογίας, μοιράστηκε τη γνώμη της για το θέμα στο online.uga.edu και ανέφερε: «Ο ψυχρότερος καιρός μπορεί να δημιουργήσει βιολογικές αλλαγές που μας κάνουν να θέλουμε να τρώμε περισσότερο. Όταν η θερμοκρασία πέφτει είναι φυσικό να θέλουμε τροφές που μας προσφέρουν ζεστασιά. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε τους χειμερινούς μήνες είναι υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά από ό,τι θα καταναλώναμε συνήθως».
Και πρόσθεσε: «H αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πείνα ενώ οι ελάχιστες ώρες φωτός καθημερινά ενισχύουν την επιθυμία μας για διάφορα σνακ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένας μεγάλος παράγοντας στο πώς αποφασίζουμε να γεμίσουμε τα πιάτα μας. Οι χειμερινές διακοπές, τυχόν γιορτές και αθλητικές εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στο φαγητό επηρεάζουν άμεσα τις διατροφικές μας συνήθειες».
Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ορμονικές διακυμάνσεις με τις εποχές και αλλαγές στην έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το επίπεδο άγχους, την όρεξη, την ικανότητα ύπνου και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα λήθαργου. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές τις αλλαγές είναι πιθανό να λαχταρούν συχνά τροφές με ζάχαρη ή υψηλής θερμιδικής αξίας.
Η ειδικός τονίζει πως δεν είναι κακό να υποκύπτουμε σε μερικούς γευστικούς πειρασμούς εάν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, παραμένουμε ενυδατωμένοι και ασκούμαστε.