Τροφές που έπιασαν μούχλα; Ποιες πετάμε αμέσως και ποιες μπορούμε να καταναλώσουμε «άφοβα»
Δεν είναι όλα τα είδη μούχλας τόσο επικίνδυνα λέει ειδικός - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάμε ή δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε κάποια από τα τρόφιμα στην κουζίνα μας, με αποτέλεσμα να μουχλιάζουν. Μπορεί η πρώτη μας σκέψη στη θέα ενός μουχλιασμένου τροφίμου να είναι να το πετάξουμε στα σκουπίδια, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν προϊόντα που μπορούμε να σώσουμε ακόμη κι αν έχουν αρχίσει να χαλάνε, αφαιρώντας επί της ουσίας το κομμάτι που έχει εμφανίσει μούχλα.
Συγκεκριμένα, ο Δρ Richard Fuchs, από το Πανεπιστήμιο του Greenwich μιλώντας στη Mirror, εξήγησε ποια μουχλιασμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση και ποια πρέπει να πεταχτούν. Σύμφωνα με τον Δρ Fuchs, οι μουχλιασμένοι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα μήλα μπορεί να είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τρώγονται.
Δύο τύποι μούχλας, ο Aspergillus flavus και ο Aspergillus parasiticus, μπορούν να βρεθούν σε αυτά τα τρόφιμα και να παράγουν μια επιβλαβή τοξίνη που ονομάζεται αφλατοξίνη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αυτή η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας, από οξεία δηλητηρίαση έως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όπως ανοσοανεπάρκεια και καρκίνο.
Μεγάλες ποσότητες αφλατοξινών μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, προκαλώντας συνήθως βλάβη στο συκώτι. Εγκυμονεί ακόμη και ο κίνδυνος να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος στον άνθρωπο, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μια άλλη επιβλαβής ουσία, η πατουλίνη, μπορεί να αναπτυχθεί στα σάπια μήλα και να προκαλέσει «ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές και εμετό».
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα είδη μούχλας τόσο επικίνδυνα. Αν καταναλωθούν όμως, μπορεί και πάλι να σου προκαλέσουν κάποια αδιαθεσία. Ο Δρ Fuchs προειδοποίησε ότι η μούχλα που μπορεί να δεις στην επιφάνεια των τροφίμων, δεν είναι η πλήρης έκταση του προβλήματος.
Ο ίδιος εξήγησε: «Οι μούχλες παράγουν μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με νήματα και ονομάζονται υφές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν στο τρόφιμο. Επομένως, αυτό που είναι ορατό στην επιφάνεια μπορεί να μην είναι η πλήρης έκταση της μόλυνσης από τη μούχλα».
Αυτό αποτελεί συχνά πρόβλημα στα πιο μαλακά τρόφιμα, όπου η μούχλα είναι ευκολότερο να διεισδύσει στην επιφάνειά τους. Το ψωμί, τα μούρα, η μαρμελάδα και το μαλακό τυρί είναι τρόφιμα που ενθαρρύνουν τη μούχλα να εξαπλωθεί βαθύτερα.
Ποιες τροφές μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν είναι μουχλιασμένες
Τα σκληρά τυριά και τα πιο σκληρά τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν εάν υπάρχει μούχλα, επιβεβαίωσε ο Dr Fuchs. Ο ίδιος συμβούλευσε: «Τα σκληρά, πυκνά τρόφιμα, όπως τα σκληρά τυριά ή τα σφιχτά φρούτα και λαχανικά, είναι πιο ανθεκτικά στη διείσδυση της μούχλας, οπότε η μούχλα μπορεί να κοπεί και το τρόφιμο να καταναλωθεί».
Ο Δρ Fuchs συνιστά στους ανθρώπους να κόβουν περίπου 2,5 εκατοστά από το φαγητό γύρω και κάτω από τη μουχλιασμένη περιοχή. Τρόφιμα όπως το μπλε τυρί, όπου η μούχλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή του προϊόντος, είναι ασφαλή για κατανάλωση ως έχουν.
Ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων έχει προειδοποιήσει να μην τρώτε οποιοδήποτε τρόφιμο είναι σαφώς σάπιο ή μουχλιασμένο. «Αυτό οφείλεται σε πιθανούς κινδύνους από τη μούχλα», αναφέρει η ιστοσελίδα τους. «Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα παιδιά, οι έγκυες, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενώ μπορεί να είναι δυνατή η αφαίρεση της μούχλας και μεγάλου μέρους του περιβάλλοντος προϊόντος για να απαλλαγούμε από τις αθέατες τοξίνες, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα τις απομακρύνει όλες», καταλήγει.