Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να φας πρωινό για να ζήσεις περισσότερο; Ειδικοί απαντούν
Η λαϊκή παράδοση έχει χαρακτηρίσει το πρωινό ως «το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Παρόλα αυτά, πολλοί το παραλείπουν εντελώς και το αντικαθιστούν με το μεσημεριανό.
Ο καθένας έχει τη δική του άποψη για το πρωινό – και ειδικά για το πότε είναι η καλύτερη ώρα να το απολαμβάνουμε, αν το τρώμε. Αν και το δείπνο μπορεί να θεωρείται πολιτισμικά αμφιλεγόμενο, κανένα άλλο γεύμα δεν προκαλεί τόσο διαφορετικές απόψεις όσο το πρωινό.
Η λαϊκή παράδοση –με τη βοήθεια των εταιρειών δημητριακών όλα αυτά τα χρόνια– το έχει χαρακτηρίσει ως «το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Παρόλα αυτά, πολλοί το παραλείπουν εντελώς και το αντικαθιστούν με το μεσημεριανό.
Αλλά από την άποψη της υγείας, υπάρχει πραγματικά μια ιδανική ώρα για πρωινό; Είναι απαραίτητο να τρώμε πρωινό; Και αν ναι, τι πρέπει να περιλαμβάνει; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρέπει να τρώμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε – καλό είναι να αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες, έως και τα μέσα του πρωινού.
Γιατί δεν πρέπει να τρως πρωινό μόλις ξυπνήσεις;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να μην τρως πρωινό όταν ξυπνήσεις. Ένας από αυτούς είναι ότι παρατείνει τη νυχτερινή νηστεία, δίνοντας έτσι στο έντερο περισσότερο χρόνο να ξεκουραστεί, εξηγεί ο Dr. Rupy Aujla, γιατρός και δημιουργός του podcast και των βιβλίων The Doctor’s Kitchen. Η διαλειμματική νηστεία, η οποία επιβάλλει τουλάχιστον 12 ώρες νηστείας μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου της επόμενης, ενισχύει την καύση λίπους αντί των υδατανθράκων και συνδέεται με την απώλεια βάρους και τη γενικότερη μεταβολική υγεία.
Το πρωί, σύμφωνα με τον Aujla, η προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η σωστή ενυδάτωση, καθώς οι νεφροί εργάζονται εντατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ίδιος προσθέτει λίγο αλάτι στο νερό του και καθυστερεί το πρωινό του μέχρι τις 9 ή 10 το πρωί.
Μια άλλη αιτία για την καθυστέρηση του πρωινού είναι ότι πολλοί άνθρωποι απλά δεν πεινούν νωρίς το πρωί, αναφέρει ο Adam Collins, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα έχει ήδη αρχίσει να απελευθερώνει γλυκόζη στο αίμα για να προετοιμαστεί για την αφύπνιση, παρέχοντας έτσι ενέργεια στον οργανισμό.
Το πρόβλημα με τα παραδοσιακά πρωινά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες –όπως τα δημητριακά, το τοστ και τα γλυκά– είναι ότι προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης, η οποία τροφοδοτεί τα κύτταρα, αλλά στη συνέχεια ακολουθεί απότομη πτώση. «Αυτό οδηγεί σε πείνα στα μέσα του πρωινού και ανάγκη για καφέ ή άλλες διεγερτικές ουσίες, ώστε να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου», εξηγεί ο Aujla. Αντί γι’ αυτό, προτείνει ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθώς αυτές οι δύο ομάδες τροφών ενισχύουν τον κορεσμό και την ενέργεια για περισσότερες ώρες.
Είναι απαραίτητο το πρωινό; Και αν ναι, τι πρέπει να περιλαμβάνει;
Ο Aujla έχει μερικές αγαπημένες επιλογές για πρωινό. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, επιλέγει βρώμη, χωρίς υπερβολική ποσότητα νιφάδων. «Παίρνω δύο κουταλιές βρώμη, δύο κουταλιές αλεσμένο λιναρόσπορο, μία κουταλιά σπόρους chia και μία κουταλιά σπόρους κάνναβης», αναφέρει. «Προσθέτω τριμμένο μήλο, κολοκυθόσπορους, λίγη πρωτεΐνη σε σκόνη και στη συνέχεια νερό ή γάλα καρύδας».
Όταν έχει περισσότερο χρόνο, προτιμά αυγά scrambled ή tofu σε ψωμί με σπόρους – αποφεύγει όμως το συνηθισμένο ψωμί του σούπερ μάρκετ, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Άλλες επιλογές του είναι η shakshuka (ένα μεσανατολίτικο πιάτο με αυγά), οι φακές και το αβοκάντο.
Προτείνει, επίσης, να δοκιμάσουμε πιο αλμυρές τροφές ή ακόμα και τα φαγητά που περίσσεψαν από το προηγούμενο βράδυ. «Θα έτρωγα τον σολομό από το προηγούμενο δείπνο μαζί με γλυκοπατάτα, λίγα λαχανικά και ίσως μερικά φύλλα σαλάτας», λέει. «Τα περισσότερα κλασικά πρωινά γεύματα απέχουν πολύ από τη διατροφή των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, που κατανάλωναν αλμυρές τροφές». Δεν χρειάζεται να φας υπερβολικά, αλλά το πρώτο σου γεύμα πρέπει να περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Αν δεν πεινάς το πρωί, πρέπει να φας με το ζόρι;
Για πολλούς, το πρωινό έχει γίνει μια πολυτέλεια που παραλείπεται, ειδικά τις καθημερινές. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας, αλλά πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι όσοι έχουν παραπανίσια κιλά προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες παραλείποντας γεύματα.
Ένα αργοπορημένο πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή, αν και πρακτικά ίσως δεν είναι εύκολο. Αν δεν προλαβαίνεις να φας το πρωί, μην αγχώνεσαι – απλά φρόντισε να ισορροπήσεις τη διατροφή σου στα υπόλοιπα γεύματα, χωρίς να καταλήγεις να τρως υπερβολικά αργά το βράδυ. «Ίσως τελικά το brunch να είναι η καλύτερη λύση», καταλήγει ο Collins. Άλλωστε, ποια είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσα σε ένα αλμυρό, καθυστερημένο πρωινό και ένα brunch;