Δημοφιλές γλυκαντικό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού - Τι δείχνει νέα έρευνα
Η ασπαρτάμη, η οποία είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, κυκλοφορεί στο εμπόριο με τις ονομασίες Nutrasweet, Equal και Sugar Twin.

Δεν είναι όλα τα τεχνητά γλυκαντικά ίδια... Μια νέα μελέτη από τη Σουηδία αποκαλύπτει ότι ένα από τα πιο δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης – το οποίο χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες και γιαούρτια με χαμηλά σάκχαρα – μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στα ζώα, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου μακροπρόθεσμα.
Η μελέτη και η αρχική έμπνευση
«Ένας από τους φοιτητές μου έπινε ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη, και του είπα: “Γιατί δεν το ερευνάς λίγο;”», θυμάται ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Γιχάι Κάο, ο οποίος μελετά τις χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με αγγειακές διαταραχές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.
Ορισμένες έρευνες έχουν ήδη υποδείξει ότι η μακροχρόνια χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και πρόωρου θανάτου. Η ομάδα του Κάο θέλησε να διερευνήσει με ποιον τρόπο το γλυκαντικό ασπαρτάμη μπορεί να βλάπτει τον οργανισμό, γράφει η New York Post.
Τι είναι η ασπαρτάμη και πώς επηρεάζει τον οργανισμό
Η ασπαρτάμη, η οποία είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, κυκλοφορεί στο εμπόριο με τις ονομασίες Nutrasweet, Equal και Sugar Twin.
Το 2023, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κατέταξε την ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».
Στη νέα μελέτη, ποντίκια τρέφονταν καθημερινά με τροφή που περιείχε 0,15% ασπαρτάμη για 12 εβδομάδες – ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση περίπου τριών αναψυκτικών διαίτης την ημέρα από έναν άνθρωπο.
Τα ποντίκια που κατανάλωναν ασπαρτάμη ανέπτυξαν μεγαλύτερες και πιο λιπώδεις αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες τους, καθώς και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Η ομάδα του Κάο διαπίστωσε ότι η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών (γνωστή ως αθηροσκλήρωση).
Ο ρόλος του ανοσολογικού σηματοδότη
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ανοσολογικό μόριο CX3CL1 είναι ιδιαίτερα ενεργό υπό την επίδραση της ινσουλίνης.
«Επειδή η ροή του αίματος στις αρτηρίες είναι δυνατή και συνεχής, τα περισσότερα χημικά απομακρύνονται γρήγορα καθώς η καρδιά αντλεί αίμα», εξηγεί ο Κάο. «Προς έκπληξή μας, αυτό δεν ισχύει για το CX3CL1. Παραμένει κολλημένο στην εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, λειτουργώντας σαν “δόλωμα” που παγιδεύει τα ανοσοκύτταρα που περνούν από εκεί».
Σύμφωνα με τον Κάο, πολλά από αυτά τα ανοσοκύτταρα συμβάλλουν στη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.
Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν τους υποδοχείς CX3CL1 από ορισμένα ανοσοκύτταρα σε ποντίκια που κατανάλωναν ασπαρτάμη, η συσσώρευση αθηρωματικών πλακών δεν συνέβη.
Επόμενα βήματα της έρευνας και διατροφικές συστάσεις
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Cell Metabolism.
Η ομάδα του Κάο σχεδιάζει να επαληθεύσει αυτά τα αποτελέσματα σε ανθρώπους και να συνεχίσει την έρευνα πάνω στον ρόλο του CX3CL1, καθώς η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων συνδέεται επίσης με το εγκεφαλικό επεισόδιο, την αρθρίτιδα και τον διαβήτη.
«Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν εισχωρήσει σχεδόν σε όλα τα είδη τροφίμων, επομένως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία», τονίζει ο Κάο.
Η διατροφολόγος Στέφανι Σιφ, από το Northwell Huntington Hospital, συνιστά τη μείωση τόσο των τεχνητών γλυκαντικών όσο και της ζάχαρης στη διατροφή.
Για όσους πάσχουν από διαβήτη και δυσκολεύονται να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα ροφήματα, προτείνει τα γλυκαντικά αλουλόζη, μοναχόφρουτο και στέβια χωρίς ερυθριτόλη, καθώς η τελευταία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή είναι να γλυκαίνουμε τις τροφές με φρούτα ή να συνηθίσουμε να καταναλώνουμε λιγότερο γλυκά προϊόντα.
«Δεν έχω δει ποτέ καμία μελέτη που να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών είναι ευεργετική», επισημαίνει η Σιφ. «Αξίζει να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας για να παραμείνουμε υγιείς».