Αλκοόλ: Μύθος το «ένα ποτηράκι την ημέρα»
Νέα μελέτη δείχνει ότι το αλκοόλ ευθύνεται για πάνω από 5% όλων των καρκίνων.
Μία νέα μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο (American Association for Cancer Research) εστιάζει στη σχέση καρκίνου και επιλογών τρόπου ζωής, όπως το αλκοόλ.
Γενικά, η συχνότητα θανάτων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 33% μεταξύ 1991 και 2021 (4 εκατομμύρια λιγότεροι θάνατοι) και αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, κάποια είδη καρκίνου εξακολουθούν να προκαλούν θανάτους, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου και της μήτρας, σε ηλικίες ακόμα και 50 ετών.
Νέες μελέτες δείχνουν ότι 40% όλων των καρκίνων σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και ειδικά με το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή. Συγκεκριμένα για το αλκοόλ, η συχνότητα θανάτου το 2019 ήταν 5,4%, ή περίπου μία στις 18 περιπτώσεις. Συγκριτικά, το κάπνισμα ευθύνεται για το 20% των θανάτων.
Η Τζέιν Φιγκεϊρέντο, επιδημιολόγος στο Cedars-Sinai Medical Center, αναφέρει στη New York Times ότι το 51% των ανθρώπων δεν ξέρουν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Ο μύθος σχετικά με το κρασί και το «ένα ποτηράκι την ημέρα, κάνει καλό στην υγεία του καρδιαγγειακού» ευθύνεται για την άγνοια των περισσότερων, ενώ μάλιστα υπάρχουν πολλοί αποδεδειγμένοι τρόποι για τη βελτίωση της υγείας, τη στιγμή που υπάρχουν άλλοι, αποδεδειγμένοι τρόποι που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία.
«Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος συγκεκριμένων καρκίνων», λέει στο Gizmodo η Δρ. Λάρα Ρέι, από τα UCLA Addiction Labs. Μάλιστα, «οι γυναίκες πίνουν περισσότερο από ό,τι παλιότερα», συμπληρώνει. «Αν μιλήσεις στον γιατρό σου, θα σου πει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος, και το ίδιο ισχύει για το αλκοόλ. Έχουμε ολοένα και περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχουν βλαβερές επιπτώσεις», αναφέρει η Ρέι.
Το πρώτο πράγμα που κάνει το αλκοόλ είναι να καταστρέφει το DNA. Επίσης, διαταράσσει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, ενώ μελέτες δείχνουν ότι σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Γι’ αυτό και οι ερευνητές της μελέτης καταλήγουν συστήνοντας να προστεθεί προειδοποιητική ετικέτα στα αλκοολούχα ποτά, όπως συμβαίνει στα προϊόντα καπνού.