Η επιστήμη μίλησε: Αυτές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της κολοκύθας
Αντιμικροβιακό; Τσεκ! Αντικαρκινικό; Τσεκ! Ποιες είναι όμως οι υπόλοιπες θεραπευτικές ιδιότητες της κολοκύθας σύμφωνα με την επιστήμη;
Η κολοκύθα είναι ο ελβετικός σουγιάς της διατροφής. Αυτό το λαχανικό έχει πιθανώς την πολυπλοκότερη σύνθεση σε θρεπτικά συστατικά, σε τέτοιο βαθμό που εκχυλίσματα κολοκύθας δοκιμάζονται για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Στην Ελλάδα δεν τη χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα στην κουζίνα μας, έχοντας πλήθος φυσικών τροφών με ευεργετικές ιδιότητες. Σε χώρες όμως που δεν έχουν μεσογειακό κλίμα και αφθονία τροφίμων, η κολοκύθα είναι το «όλα σε ένα» superfood. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι ευεργετικές δράσεις της, σύμφωνα πάντα με την επιστήμη.
Προστατεύει από την οξείδωση
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε πρωτογενείς και δευτερογενείς μεταβολίτες (ουσίες που δημιουργούνται από τον μεταβολισμό), όπως οι πρωτεΐνες, τα καροτενοειδή, οι τοκοφερόλες, τα πολυακόρεστα λιπαρά, οι φαινόλες, και οι βιταμίνες C και E, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες των κυττάρων και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
Καταστέλλει τις φλεγμονές
Η εκδήλωση φλεγμονών είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες που συνδέονται με χρόνιες παθήσεις, τραυματισμούς και στρες. Η κολοκύθα περιέχει τοκοφερόλες, λουτεΐνη και πολυφαινόλες που έχουν αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητεςκαι προστατεύουν τον οργανισμό.
Ρυθμίζει το σάκχαρο
Οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που διαθέτει, καθώς και οι φυτικές ίνες, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι εκχυλίσματα κολοκύθας μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο και να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση του διαβήτη.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως η κολοκύθα προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού και συγκεκριμένα την COVID-19.
Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες
Τα εκχυλίσματα κολοκύθας έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και καταπολεμούν διάφορα βακτηριακά και μυκητιακά στελέχη. Το μυστικό βρίσκεται στις σημαντικές ποσότητες μετάλλων και φυτοχημικών, όπως οι φαινόλες και οι τοκοφερόλες.
Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Αυτή η υπερτροφή διαθέτει καροτενοειδή, και ιδιαίτερα το βήτα-καροτένιο, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται στην κολοκύθα βοηθούν στηνπροστασία των κυττάρων από βλάβες, γεγονός που είναι κρίσιμο για την πρόληψη της έναρξης και εξέλιξης του καρκίνου.