Φυσικά σάκχαρα Vs Πρόσθετα σάκχαρα: Πώς να τα διακρίνετε – Τα συστατικά που αποκαλύπτουν τη διαφορά
Διατροφολόγος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης αναλύει τις διαφορές μεταξύ φυσικών και πρόσθετων σακχάρων, καθώς και τα συστατικά που αποκαλύπτουν την παρουσία τους.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συχνά ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης, φλεγμονής, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και καρδιοπαθειών.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open τον Αύγουστο του 2017 δείχνει ότι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των παραπάνω ασθενειών.
Φυσική σάκχαρα Vs πρόσθετη ζάχαρη: Ποιες είναι οι διαφορές;
Φυσικά σάκχαρα βρίσκονται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα φρούτα. Η φρουκτόζη σε μπανάνες ή μούρα και η λακτόζη σε αποβουτυρωμένο γάλα είναι παραδείγματα που αναφέρει η Vanessa Voltolina, RDN, κλινική διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη.
«Τα τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα συνήθως είναι χαμηλά σε θερμίδες και νάτριο, ενώ περιέχουν υψηλή ποσότητα νερού, καθώς και πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα», προσθέτει η ειδικός.
Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ντόνατς και σόδα. Περιέχονται επίσης σε κέτσαπ, ψωμιά και σε μέλι που μπορεί να προσθέσετε σε τσάι ή smoothies.
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε σταθερά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.
Διαβάστε περισσότερα για τα φυσικά σάκχαρα και τη διαφορά τους από τη ζάχαρη.