Χολέρα: Επιστήμονες ταυτοποίησαν τους γενετικούς παράγοντες - Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες
Συνδυάζοντας μεθόδους από διαφορετικά πεδία, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν ποια γονίδια ευθύνονται για τη χολέρα.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications αναφέρει ότι μια νέα επαναστατική προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε για να ταυτοποιηθούν οι γενετικοί παράγοντες που κάνουν τη χολέρα τόσο επικίνδυνη και που η ταυτοποίησή τους θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της νόσου. Η καινοτόμος αυτή μελέτη συνδυάζει μεθόδους μηχανικής μάθησης, τη γενομική, μεταβολική μοντελοποίηση σε κλίμακα γονιδιώματος (GSMM) και τρισδιάστατη δομική ανάλυση για να αποκαλύψει τα γενετικά μυστικά του Vibrio cholerae.
Η χολέρα είναι μια από τις πιο φονικές νόσους με πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα και 143.000 θανάτους παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Στο Μπανγκλαντές η ασθένεια απειλεί 66 εκατομμύρια ανθρώπους με 100.000 κρούσματα και 4.500 θανάτους.
Το Vibrio cholerae, το βακτήριο που προκαλεί τη χολέρα, εξελίσσεται με τρόπους που κάνουν την ασθένεια πιο σοβαρή και την αντιμετώπισή της πιο δύσκολη, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστοί οι γενετικοί παράγοντες αυτής της εξέλιξης. Ακόμα λιγότερο γνωστές είναι και οι γενετικές ιδιότητες που εμπλέκονται με την χολέρα. Περίπου 1 στους 5 θα εμφανίσει την έντονη μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως η διάρροια, ο εμετός και η αφυδάτωση.
Η ερευνητική ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μπανγκλαντές ανέλυσε δείγματα βακτηρίων από ασθενείς σε έξι περιοχές του Μπανγκλαντές, μεταξύ 2015 και 2021, και εντόπισε ένα σετ γονιδίων και μεταλλάξεων του πιο επικρατούς στελέχους χολέρας που προκάλεσε την έξαρση του 2022.
Η Καθηγήτρια Τάνια Ντοτορίνι από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ αναφέρει ότι «με την ταυτοποίηση των βασικών γενετικών παραγόντων που ευθύνονται για τη μετάδοση και τη σοβαρότητα της χολέρας, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Αυτό μπορεί να σώσει ζωές όχι μόνο στο Μπανγκλαντές, αλλά παγκοσμίως».
Παράλληλα, αυτή η νέα διεπιστημονική προσέγγιση είναι ένα βήμα εμπρός στην αντιμετώπιση της χολέρας. Ταυτοποιώντας τους βασικούς γενετικούς παράγοντες, μπορούμε να σχεδιάσουμε στρατηγικές για την αποτροπή μελλοντικών εξάρσεων.