Κρέας: Τα πιο επικίνδυνα παράσιτα για την υγεία σας
Ταινία, ανισάκις, διφυλοβόθριο, τριχινέλλα: είναι όλα παράσιτα που μεταφέρονται με το κρέας και προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Πώς θα προστατευτείτε!
Το πιο επικίνδυνο κρέας –δεν θα το πιστέψετε!– είναι το κυνήγι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα τα τρόφιμα ενέχουν ένα είδος κινδύνου και για αυτό τα επεξεργαζόμαστε. Τα λαχανικά τα βράζουμε ή τα πλένουμε πολύ καλά και τους βάζουμε ξίδι. Τα ζυμαρικά μπορεί να πιάσουν μύκητες, βακτήρια, αλλά επειδή τα βράζουμε πολύ καλά, δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Το κρέας, ωστόσο, είναι μια διαφορετική ιστορία, γιατί εξ ορισμού περιέχει κάποια παρασιτικά μικρόβια που μπορεί να αντέξουν την επεξεργασία, ειδικά αν τρώμε το κρέας μας medium μαγειρεμένα.
Το παράσιτο-τρόμος του χοιρινού
Το χοιρινό κρέας περιέχει μικροσκοπικές προνύμφες (κάτι σαν κάμπιες) του παρασίτου Taenia solium, που στην ουσία είναι ένα σκουλήκι. Το παράσιτο αυτό μπορεί να προκαλέσει μία πάθηση που λέγεται κυστικέρκωση. Η ταινία των χοίρων παρασιτεί στον γαστρεντερικό σωλήνα των ανθρώπων. Το μήκος του μπορεί να φτάσει και τα 4 μέτρα. Αν αυτές οι προνύμφες εισβάλουν στον εγκέφαλο, τότε αυτός προσβάλλεται από νευροκυστικέρκωση, που εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις και άλλα νευρολογικά προβλήματα. Για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο προσβολής από ταινία, πρέπει να μαγειρέψουμε το κρέας τουλάχιστον στους 63°C και να το αφήσουμε να ξεκουραστεί για τρία λεπτά.
Το παράσιτο του βόειου κρέατος
Το βόειο κρέας είναι σε γενικές γραμμές πιο ασφαλές από το χοιρινό, αλλά μεταφέρει και αυτό μια ταινία-σκουλήκι, την Taenia saginata. Ευτυχώς δεν προκαλεί νευρολογικές παθήσεις, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, λοίμωξη του εντέρου, κοιλιακό πόνο, ναυτία και απώλεια βάρους. Επειδή τα συμπτώματα είναι πιο συνηθισμένα, περνάει χρόνος μέχρι να διαπιστωθεί η μόλυνση. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο, το μαγείρεμα του βόειου κρέατος πρέπει να γίνεται στους 71°C.
Προσοχή στα ωμά ψάρια
Τα επόμενα νέα είναι δυσάρεστα για τους λάτρεις του sushi και του sashimi. Δύο παρεμφερή παράσιτα, το ανισάκις και διφυλλοβόθριο, μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς και πόνο στην κοιλιά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πρώτο μπορεί να διαπεράσει το στομάχι και το έντερο και να προκαλέσει επώδυνες επιπλοκές. Για να αποφευχθεί η μόλυνση, το ψάρι πρέπει να μαγειρεύεται στους 63°C.
Το κυνήγι πιο επικίνδυνο όλων
Κυνήγι: το γένος τριχινέλλα, είναι μία ομάδα παρασιτικών σκωλήκων που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και διάφορα άλλα ζώα και να προκαλέσουν τριχίνωση. Η τριχίνωση εκδηλώνεται με έντονο πόνο στους μυς, πρήξιμο και πυρετό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τους αγριόχοιρους. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το μαγείρεμα σε επαρκή θερμοκρασία πάνω από 71°C, ώστε να εξουδετερωθούν οι προνύμφες της τριχινέλλας.