Πέντε επικίνδυνοι συνδυασμοί τροφών-φαρμάκων - Τι μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό
Υπάρχουν πολλές ωφέλιμες τροφές στη διατροφή μας που συνιστώνται από γιατρούς, διατροφολόγους και διαιτολόγους, είτε για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών είτε για τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν αυτές οι υγιεινές τροφές συνδυάζο
Αποδεικνύεται ότι ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις όταν αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες.
Οι φαρμακοποιοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι υπεύθυνοι για την παροχή ακριβούς πληροφόρησης σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων, είτε αυτά είναι συνταγογραφούμενα είτε όχι.
Ας εξετάσουμε μερικούς από τους πιο επικίνδυνους συνδυασμούς τροφίμων και φαρμάκων:
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και αντιβιοτικά
Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών, όπως η τετρακυκλίνη, η δοξυκυκλίνη και η σιπροφλοξασίνη. Τα αντιβιοτικά αυτά δεσμεύονται με το ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά, δημιουργώντας μια αδιάλυτη ένωση στο στομάχι και το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, που ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει.
Δείτε ποιοι είναι οι υπόλοιποι επιβλαβείς συνδυασμοί τροφίμων και φαρμάκων.