Πλύσιμο κρέατος: Safe επιλογή ή μέγα λάθος; - Η ανατρεπτική απάντηση ειδικού που σίγουρα θα σε εκπλήξει
Αν είστε από τους ανθρώπους που όταν έχουν στο μενού κρέας, πριν το βάλουν στην κατσαρόλα ή το φούρνο, το πλένουν, μάλλον ήρθε ο καιρός να «κόψετε» τη συγκεκριμένη συνήθεια.
Η γρήγορη και άμεση απάντηση είναι από ένα εμφατικό «ΟΧΙ, προς Θεού» ως ένα πανικοβλημένο «ΟΧΙ, με τίποτα»! Γιατί όχι απλά το πλύσιμο του κρέατος δε χρειάζεται, αλλά αντιθέτως πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική!
Στην πραγματικότητα, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το πλύσιμο του κρέατος και των πουλερικών πριν το μαγείρεμα… δεν συστήνεται. Μπορεί γενικότερα το πλύσιμο να βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων, όπως π.χ. στα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο, στο ωμό κρέας και τα πουλερικά τα πράγματα είναι διαφορετικά. H Meredith Carothers, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων του USDA μίλησε στο bhg.com και εξήγησε τι ισχύει με το κρέας.
«Όπως και με τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο ή οποιοδήποτε ωμό κρέας, το ξέπλυμα ή το πλύσιμο της μπριζόλας δεν είναι απαραίτητο ούτε συνιστάται από το USDA», εξηγεί η ειδικός.
Γιατί είναι επικίνδυνη τακτική;
Το πλύσιμο της μπριζόλας αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, καθώς τα βακτήρια στους χυμούς του κρέατος μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες.
«Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων σε τρόφιμα από άλλα τρόφιμα, σανίδες κοπής και σκεύη, και συμβαίνει όταν δεν γίνεται ο σωστός χειρισμός τους», ανέφερε η Carothers.
Και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει κυρίως όταν χειρίζεστε ωμό κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά, επομένως κρατήστε αυτά τα τρόφιμα και τους χυμούς τους μακριά από ήδη μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και φρέσκα προϊόντα».
«Το σύγχρονο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων δεν απαιτεί το πλύσιμο ζωικής πρωτεΐνης. Το κρέας και τα πουλερικά καθαρίζονται κατά την επεξεργασία, επομένως δεν απαιτείται περαιτέρω πλύσιμο», αναφέρει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων.
Γιατί δεν χρειάζεται να πλύνουμε το κρέας;
«Το μαγείρεμα της μπριζόλας σε μια ασφαλή θερμοκρασία για τα τρόφιμα «σκοτώνει» τα μικρόβια στο κρέας, επομένως το πλύσιμο είναι επικίνδυνο και δεν είναι απαραίτητο», τονίζει η ειδικός.
Εάν ωστόσο νιώθεις την ανάγκη να πλύνεις τη μπριζόλα πριν το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσεις και να απολυμάνεις πλήρως τις επιφάνειες του νεροχύτη και του πάγκου σου για να αποφύγεις τις τροφιμογενείς ασθένειες.
«Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικά του εμπορίου, βεβαιωθείτε ότι είναι εγκεκριμένα για χρήση στις επιφάνειές σας και ακολουθήστε πλήρως τις οδηγίες του κατασκευαστή στην ετικέτα. Ορισμένα απολυμαντικά του εμπορίου μπορεί να απαιτούν το ξέπλυμα των επιφανειών σας με καθαρό νερό μετά τη χρήση» συμβουλεύει η Carothers.