Η πραγματική γήρανση συμβαίνει μέσα στον οργανισμό - Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
Τι πραγματικά είναι η γήρανση, πώς προκαλείται και τι μπορούμε να κάνουμε για να την επιβραδύνουμε;
Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η γήρανση είναι μόνο οι ρυτίδες και τα άσπρα μαλλιά, αλλά στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό του οργανισμού μας δίνεται μάχη με τον χρόνο σε όλα τα επίπεδα. Τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται, το DNA συσσωρεύει βλάβες, οι πρωτεΐνες δεν λειτουργούν σωστά, τα κυτταρικά συστατικά δεν ανακυκλώνονται, και η ικανότητα παραγωγής ενέργειας μειώνεται.
Αυτά είναι μερικά από τα κακά νέα. Ευτυχώς, τα καλά νέα είναι ότι, για τα περισσότερα συμπτώματα της γήρανσης, υπάρχουν φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης. Η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διαχείριση του άγχους, καθώς και των ορμονικών διαταραχών, έχουν κεφαλαιώδη σημασία για να καθυστερήσουμε την πραγματική γήρανση. Ας δούμε αναλυτικά από τι κινδυνεύουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
Κύτταρα-ζόμπι
Όσο μεγαλώνουμε, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται, αλλά δεν πεθαίνουν. Τα κύτταρα αυτά απελευθερώνουν μόρια-μηνύματα που προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις και δυσλειτουργία στους ιστούς.
Ποια είναι η λύση: Η συστηματική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και τροφές όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να καταστρέψει τα κύτταρα-ζόμπι.
«Κουτσουρεμένο» DNA
Τα τελομερή είναι τα προστατευτικά άκρα των χρωμοσωμάτων (DNA), τα οποία σε κάθε κυτταρική διαίρεση, μειώνονται. Όταν μειωθούν σε μεγάλο βαθμό, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να αναπαράγονται και προκαλείται γήρανση.
Ποια είναι η λύση: Είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος, η δίαιτα πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι και λιπαρά ψάρια, η διαχείριση του άγχους και η συστηματική άσκηση.
«Στραβές» πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι αλυσίδες αμινοξέων που αναδιπλώνονται με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να επιτελέσουν τον βιολογικό τους ρόλο. Η διαδικασία διατήρησης της ισορροπίας και της σωστής λειτουργίας των πρωτεϊνών περιλαμβάνει ένα σύνολο μηχανισμών. Με την πάροδο των ετών, οι μηχανισμοί αυτοί ατονούν, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νόσοι όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.
Ποια είναι η λύση: Να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.
Μιτοχόνδρια χωρίς «καύσιμα»
Τα μιτοχόνδρια είναι οι «μηχανές» των κυττάρων, αλλά με τα χρόνια χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια και προκαλούν οξειδωτικό στρες.
Ποια είναι η λύση: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σπόροι τσία) και, κυρίως, η συστηματική άσκηση με αντιστάσεις μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.
«Ανεπαρκή» βλαστοκύτταρα
Κάθε ιστός έχει βλαστοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα που αναλαμβάνουν να αναπληρώσουν τα κύτταρα που πεθαίνουν. Καθώς μεγαλώνουμε, τα βλαστοκύτταρα χάνουν τη ζωτικότητά τους και οι ιστοί φθείρονται ανεπανόρθωτα.
Ποια είναι η λύση: Άσκηση και καλή διατροφή. Οι δύο αυτές συνήθειες μειώνουν το οξειδωτικό στρες των κυττάρων, κάτι που σημαίνει ότι τα βλαστοκύτταρα έχουν λιγότερη δουλειά.
Ορμονικό «χάος»
Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν χάος στον οργανισμό, αλλάζοντας την επικοινωνία των κυττάρων και παρεμβαίνοντας σε ζωτικές λειτουργίες. Το αποτέλεσμα είναι χρόνια φλεγμονή και ελλιπής ανάπλαση των ιστών.
Ποια είναι η λύση: Το πρώτο είναι να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια και να ελέγξουμε με εξετάσεις αν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές. Παράλληλα, χρειάζεται επαρκής ύπνος και δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
«Ύπουλη» φλεγμονή
Ενώ η φλεγμονή είναι μια υγιής διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων, η χρόνια - χαμηλής έντασης - φλεγμονή φθείρει τον οργανισμό, προκαλώντας την έκκριση πρωτεϊνών που οδηγούν σε καρδιαγγειακές και αυτοάνοσες ασθένειες.
Ποια είναι η λύση: Χρειάζεται δίαιτα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα φυλλώδη λαχανικά. Η χρόνια φλεγμονή, ωστόσο, απαιτεί στρατηγικές διαχείρισης του άγχους και ιατρική βοήθεια.
Δυσλειτουργικοί «συγκάτοικοι»
Η δυσβίωση είναι ένας σχετικά άγνωστος όρος και αφορά την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η ισορροπία χάνεται και τα βακτήρια δεν παράγουν τους μεταβολίτες που χρειαζόμαστε.
Ποια είναι η λύση: Τα επωφελή βακτήρια ενισχύονται με προβιοτικά και πρεβιοτικά. Επομένως, πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, και ζυμωτά προϊόντα, όπως το ζυμωτό ψωμί, το γιαούρτι, το κεφίρ κ.λπ.
DNA-κομμάτια
Τα μόρια DNA είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, αλλά με την πάροδο των ετών παρουσιάζουν «σπασίματα» ως αποτέλεσμα των οξειδωτικών παραγόντων.
Ποια είναι η λύση: Η διακοπή του καπνίσματος είναι η πρώτη προϋπόθεση, ενώ η κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικά, όπως τα κράνμπερι, μπορεί να επιβραδύνει τη φθορά του DNA.
Προβληματική «ανακύκλωση»
Η μακροαυτοφαγία είναι η φυσιολογική δραστηριότητα ανακύκλωσης κυτταρικών συστατικών. Κατεστραμμένα οργανίδια, πρωτεΐνες και άλλα κυτταρικά υλικά περικλείονται από μια μεμβράνη μαζί με ένζυμα που θα κάνουν την ανακύκλωση. Με την πάροδο των ετών, η μακροαυτοφαγία φθίνει και στον οργανισμό συσσωρεύονται άχρηστα υλικά.
Ποια είναι η λύση: Αυτό που χρειάζεται είναι να εμποδίσουμε την καταστροφή των κυττάρων με κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά.