Αυτό είναι το υπέρτατο αντιοξειδωτικό - Τα απίστευτα οφέλη του στην υγεία και πόσο πρέπει να τρώτε
Ο κουρκουμάς κάνει καλό αλλά θέλει προσοχή. Σε ποιες περιπτώσεις είναι ευεργετικός και ποιες είναι οι ασφαλείς ποσότητες για κατανάλωση;

Ο κουρκουμάς (αλλιώς τουρμερίκ ή κιτρινόριζα) είναι το κίτρινο μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Curcuma longa, το οποίο είναι ενδημικό στη νοτιοανατολική Ασία. Έχει εξαιρετικό άρωμα, γήινους τόνους και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την ιατρική εδώ και αιώνες.
Οι εμπειρικές παρατηρήσεις πλέον επιβεβαιώνονται από την επιστήμη, που επισημαίνει πως κουρκουμάς περιέχει ένα σύνολο ενεργών συστατικών με αποδεδειγμένες δράσεις, σύμφωνα με διαιτολόγους.
Από αυτά, η κουρκουμίνη είναι η πιο γνωστή, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η βραχύχρονη φλεγμονή αποτελεί μέρος της αναγεννητικής διαδικασίας του οργανισμού, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών. Η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και φαίνεται πως καταστέλλει τα βιοχημικά μονοπάτια που προκαλούν φλεγμονή. Παράλληλα, δρα ως αντιοξειδωτικό, συνδράμοντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν υγιή κύτταρα και ιστούς.
Μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους
Ο πόνος στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους είναι συχνό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας. Ο κουρκουμάς φαίνεται ότι εμποδίζει την παραγωγή κυκλοοξυγενάσης (COX-2) και του παράγοντα νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α), προσφέροντας ανακούφιση από τη φλεγμονή.
Μάλιστα, αυτή η δράση δεν συνοδεύεται από τις συνήθεις παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, υπνηλία και ζάλη.
«Θωρακίζει» την καρδιά
Η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της «κακής» χοληστερόλης, που επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία.
Επιπλέον, ενισχύει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τη συστολική πίεση (τη «μεγάλη»), όταν καταναλώνεται για πάνω από δύο εβδομάδες. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την πλήρη επιβεβαίωση αυτής της δράσης, αλλά τα πρώτα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά.
Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κουρκουμά προστατεύουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Η ασιατική κιτρινόριζα διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Επίσης, προάγει την παραγωγή χολής, που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των λιπών.
Πόσο κουρκουμά πρέπει να τρώτε καθημερινά
Ο κουρκουμάς είναι ασφαλής σε δόσεις έως 8 γραμμάρια την ημέρα. Υψηλότερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και φούσκωμα. Επίσης, όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρωμάτων, χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να επηρεάσει άτομα με έλλειψη σιδήρου ή αναιμία. Σπανιότερα, σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης, ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος. Τέλος, οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανή μόλυνση με βαρέα μέταλλα, λόγω των εδαφών στα οποία καλλιεργείται το φυτό.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τον κουρκουμά
Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, διαταραχές που συνοδεύονται από αιμορραγία, πέτρες στα νεφρά ή ορμονικές ανισορροπίες, θα πρέπει να καταναλώνουν κουρκουμά μόνο κατόπιν σύστασης του γιατρού τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, λαμβάνουν αντιδιαβητικά ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, καθώς και για όσους ακολουθούν ορμονικές θεραπείες.