Μπαλούτ: Το φουλ σε πρωτεΐνη φαγητό από τις Φιλιππίνες που θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό
Είναι σαν να τρως κοτόπουλο και αυγό μαζί. Πιο δυναμωτικό και αφροδισιακό δεν παίζει.
Η νοτιοανατολική Ασία είναι η παγκόσμια «πρωτεύουσα» του street-food και το Μπαλούτ το πιο περίεργο φαγητό που θα βρεις στους πολύβουους δρόμους της Μανίλας, του Ανόι, και της Πνομ Πεν.
Τι είναι το μπαλούτ
Πρόκειται για αυγό πάπιας το οποίο έχει γονιμοποιηθεί και επωαστεί τόσο ώστε να έχει μεγαλώσει το έμβρυο, αλλά να μην έχει σπάσει το κέλυφος (ή μόλις που να έχει σπάσει το κέλυφος). Μπορεί σε εμάς να φαίνεται αηδιαστικό αλλά στις κουλτούρες της νοτιοανατολικής Ασίας είναι από τις πιο περιζήτητες λιχουδιές. Τα αυγά της πάπιας που δίνουν το μπαλούτ επωάζονται για 14 έως 21 μέρες και ευτυχώς, για την υγεία όλων, το έδεσμα καταναλώνεται βραστό. Το αυγό σερβίρεται ζεστό με το έμβρυο να προεξέχει.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένα μπαλούτ αλλά πολλά. Όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος επώασης τόσο πιο υγρό είναι το περιεχόμενο του αυγού και αντίστροφα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα φουλ πρωτεϊνικό γεύμα. Το μπαλούτ με καλά σχηματισμένο έμβρυο τρώγεται με αλάτι, ξύδι ή τσίλι και είναι πολύ σύνηθες στις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Γιατί όμως είναι τόσο θρεπτικό και γιατί θεωρείται αφροδισιακό
Καταρχήν το μπαλούτ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία όλων κυττάρων, την παραγωγή ενζύμων και ορμονών. Επειδή τα θρεπτικά συστατικά του αυγού έχουν μετατραπεί σε «κρέας», το μπαλούτ περιέχει πιο πλούσιο πρωτεϊνικό προφίλ που δεν συναντάται σε κανένα άλλο τρόφιμο στον κόσμο. Είναι σαν να τρως αυγό και κοτόπουλο μαζί.
Επιπλέον, το μπαλούτ περιέχει βιταμίνη Β12 και σίδηρο που ενισχύουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης. Ως γνωστόν το αίμα είναι απαραίτητο για τη στυτική και σεξουαλική λειτουργία η οποία είναι μια ήπια μορφή άσκησης. Περισσότερο αίμα ίσον καλύτερες επιδόσεις.
Τέλος το μπαλούτ είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν την υγεία του καρδιαγγειακού και μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή ενέργειας αντί για υδατάνθρακες.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι το μπαλούτ δεν είναι για κάθε μέρα. Εκτός από πρωτεΐνη είναι φουλ σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά κάτι που σημαίνει ότι αφενός πρέπει να καταναλώνεται με πολλά λαχανικά και αφετέρου δεν ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή είναι παχύσαρκοι.
Πώς τρώγεται το μπαλούτ
Το αυθεντικό μπαλούτ που είναι εθνικό φαγητό των Φιλιππινών είναι από βραστό αυγό πάπιας αλλά υπάρχει και από αυγό κότας. Μπορεί να το δείτε ακόμα και τηγανητό με σκόρδο ή σε ομελέτες. Οι γενναίοι μπορούν να το δοκιμάσουν και ωμό, δηλαδή ελάχιστα βραστό ώστε να έχουν καταστραφεί οι μικροοργανισμοί.