Το μεγάλο ψέμα του φυτικού τυριού: Είναι όντως υγιεινό ή μια διατροφική παγίδα
Μύθοι και αλήθειες για τα φυτικά τυριά που όλο και περισσότερο εντάσσονται στη διατροφή ατόμων που θέλουν να αδυνατίσουν αλλά και όσων θα νηστέψουν τις ημέρες της Σαρακοστής.

Το τυρί θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, γεμάτο πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Ωστόσο, η παγκόσμια διατροφική τάση αλλάζει! Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μειώσουν τα ζωικά προϊόντα και να στραφούν σε φυτικές εναλλακτικές, είτε για λόγους υγείας, είτε θρησκείας, είτε για λόγους ηθικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Το φυτικό τυρί εμφανίζεται ως μια «υγιεινή» επιλογή, όμως μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει μια αλήθεια που πολλοί δεν γνωρίζουν: τα περισσότερα φυτικά τυριά είναι θρεπτικά κατώτερα από το παραδοσιακό τυρί, ενώ μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και κορεσμένων λιπαρών.
Η σκληρή αλήθεια για τα φυτικά υποκατάστατα τυριού
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, ανάλυση 10 φυτικών τυριών έδειξε ότι σε σύγκριση με ένα κλασικό ημίσκληρο τυρί:
- Περιείχαν 60 φορές λιγότερη πρωτεΐνη.
- Είχαν 8 φορές λιγότερο ασβέστιο.
- Περιείχαν 50% περισσότερο αλάτι.
- Τα λιπαρά τους ήταν κυρίως κορεσμένα, λόγω της χρήσης λαδιού καρύδας – μια σύνθεση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μπορεί το φυτικό τυρί να αντικαταστήσει το κανονικό;
Οι ερευνητές είναι ξεκάθαροι: Όχι! Παρά τη δημοφιλία τους, τα περισσότερα φυτικά τυριά δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη με το παραδοσιακό τυρί και μπορεί να αποτελούν μια παγίδα για όσους αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, αλλά και η υπερβολική επεξεργασία τους, που τα καθιστά πιο ανθυγιεινά από ό,τι νομίζουμε.
Τι μπορεί να γίνει
Οι επιστήμονες προτείνουν στη βιομηχανία φυτικών τυριών να βελτιώσει τις συνταγές, προσθέτοντας περισσότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνες, ενώ παράλληλα να μειώσει τα πρόσθετα και το αλάτι. Οι καταναλωτές, από την άλλη, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να διαβάζουν τις ετικέτες πριν κάνουν την επιλογή τους.