Taste Atlas: Αυτά είναι τα δύο ελληνικά ζαχαροπλαστεία που κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου
Η επιτυχία των ελληνικών ζαχαροπλαστείων υπογραμμίζει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας στον διεθνή γαστρονομικό χάρτη.
Ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas συνεχίζει να τιμά την ελληνική γαστρονομία, κατατάσσοντας ελληνικές επιχειρήσεις ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2024, η χώρα μας διακρίνεται ξανά, αυτή τη φορά στη λίστα με τα 100 καλύτερα ζαχαροπλαστεία διεθνώς.
Η ελληνική εκπροσώπηση
Στη λίστα περιλαμβάνονται δύο ελληνικά ζαχαροπλαστεία, τα οποία βρίσκονται εκτός Αθηνών. Το ζαχαροπλαστείο Ελενίδη από τη Θεσσαλονίκη, διάσημο για τα τρίγωνα Πανοράματος, κατατάχθηκε στην 47η θέση με βαθμολογία 4,6.
Στην 54η θέση, με βαθμολογία 4,5, βρίσκουμε το Μπουγατσάδικο Ιορδάνης στα Χανιά της Κρήτης, το οποίο ο οδηγός περιγράφει ως «το καλύτερο στον κόσμο».
Η «χρυσή» πεντάδα του Taste Atlas
Στην κορυφή της λίστας, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα διάσημα πορτογαλικά γλυκά Pasteis de Belem από τη Λισαβόνα. Ακολουθεί το ζαχαροπλαστείο Hafez Mustafa στην Κωνσταντινούπολη, γνωστό για τον μπακλαβά του.
Η τρίτη θέση ανήκει στο θρυλικό Cafe Central της Βιέννης, που φημίζεται για την πλούσια ζεστή σοκολάτα και την παραδοσιακή μηλόπιτα Apfelstrudel. Στην τέταρτη θέση συναντάμε την Pasteleria Ideal στην Πόλη του Μεξικού, διάσημη για τα Gelatins. Την πεντάδα ολοκληρώνει το Cafe du Monde στη Νέα Ορλεάνη, γνωστό για τα αφράτα beignets.
Τα ζαχαροπλαστεία που ξεχώρισαν
Στην υπόλοιπη δεκάδα βρίσκουμε:
- Karakoy Gulluoglu (Κωνσταντινούπολη) – Μπακλαβάς
- Rapanui (Μπαριλότσε, Αργεντινή) – Παγωτό σοκολάτας
- Confeitaria Colombo (Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία) – Quindim
- Cafe Tortoni (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή) – Τσούρος με σοκολάτα
- Chocolateria San Gines (Μαδρίτη, Ισπανία) – Τσούρος με σοκολάτα