Τσικνοπέμπτη με φειδώ: Πεσμένη η κίνηση στη Βαρβάκειο λόγω μειωμένων εισοδημάτων
Κρας-τεστ, πόσο θα στοιχίσει το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης με κρέας από τη Βαρβάκειο αλλά και πόσο θα πληρώσει το άτομο σε γνωστό ψητοπωλείο.
Η φετινή Τσικνοπέμπτη φαίνεται πως δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές, με την κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά να είναι υποτονική.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο φακός του Flash.gr κατέγραψε ελάχιστο κόσμο να περιδιαβαίνει την πιο γνωστή κρεαταγορά της Αθήνας. Παλαιότερα, η Βαρβάκειος «έσφυζε» από κόσμο, ενώ και τα κρεοπωλεία ήταν περισσότερα, δίνοντας πολλές επιλογές στους καταναλωτές.
Ο Γιώργος Ευρυπιώτης, γραμματέας της Βαρβακείου, μιλώντας στο Flash.gr, περιγράφει μια αγορά χωρίς δυναμική, καθώς η ακρίβεια και τα χαμηλά εισοδήματα έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να μειώσουν την αγορά κρεάτων. Παρότι οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι – περίπου 10% κάτω λόγω της χαμηλής ζήτησης – οι προσδοκίες για αυξημένη κατανάλωση είναι περιορισμένες.
Η Τσικνοπέμπτη συμπίπτει φέτος με τα μέσα του μήνα, όταν πολλά νοικοκυριά έχουν ήδη εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ευρυπιώτη, οι τιμές στο τσιγγέλι παραμένουν προσιτές, με το αρνί να πωλείται στα 7,99 ευρώ/κιλό και το χοιρινό από 5 έως 6,5 ευρώ/κιλό, ωστόσο η διάθεση των καταναλωτών δεν ακολουθεί τις ελκυστικές τιμές.
Ενδεικτικά τιμές σε καταστήματα της Βαρβακείου:
- Αρνί-κατσίκι: 7,99 ερυώ/κιλό
- Χοιρινό: 6 ευρώ/κιλό
- Βόειο: 7,79 ευρώ/κιλό
- Γίδα 5,99 ευρώ/κιλό
20 ευρώ το άτομο σε ψητοπωλείο
Ακόμα και οι καταστηματάρχες εστίασης είναι επιφυλακτικοί, παρατηρώντας πως, αν και ο κόσμος θα τιμήσει την ημέρα, η κατανάλωση δεν θα φτάσει τα επίπεδα του παρελθόντος.
Λίγα μέτρα πιο μακριά από τη Βαρβάκειο, στον πεζόδρομο της Ερμού, ο Θανάσης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου ψητοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την Τσικνοπέμπτη. «Ο κόσμος θα καταναλώσει κάτι παραπάνω από τις υπόλοιπες μέρες, όχι όμως σα τα παλιά. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η κατανάλωση την Τσικνοπέμπτη σε σύγκριση με παλαιότερες δεκαετίες» είπε.
Για τον κ. Θανάση οι προσδοκίες φέτος είναι ικανοποιητικές, ενώ οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι ίδιες. Το πιο ακριβό πιάτο που μπορεί ένας καταναλωτής να παραγγέλει στο μαγαζί του είναι μια μερίδα μοσχάρι γάλακτος, ή ψαρονέφρι με τιμή γύρω στα 13-13,5 ευρώ το άτομο για μια μερίδα, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα συνοδευτικά, όπως πατάτες, σαλάτα και λοιπά η τιμή κατά άτομο θα φτάσει τα 20 ευρώ.