Σαν σήμερα για ένα λεπτό γλιτώσαμε τον πυρηνικό όλεθρο - Το λάθος τεχνικού που προκάλεσε συναγερμό
Η ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου 1979 θα μπορούσε να αποδειχθεί η χειρότερη στην ιστορία της ανθρωπότητας εξαιτίας ενός λάθους.
Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην παγκόσμια Ιστορία που έχουν γραφτεί με χρυσά (ή και μελανά) χρώματα, με πομπώδεις ενέργειες να διαμορφώνουν τον κόσμο και να τον έχουν φέρι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Υπάρχουν πάλι και κάποιες άλλες ιστορικές στιγμές που μπορεί να γίνουν... κατά τύχη και να φέρουν την απόλυτη καταστροφή. Μία από αυτές θα θυμηθούμε σήμερα.
Βρισκόμαστε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και η Διοίκηση Αεράμυνας της Βορείου Αμερικής (γνωστή και ως NORAD) ήταν η πιο εξελιγμένη υπηρεσία έγκαιρης προειδοποίησης και αεράμυνας στην ιστορία. Το προσωπικό και ο εξοπλισμός της βρίσκονταν σε μία βάση κάτω από 600 μέτρα γρανίτη, διανοιγμένη μέσα στο όρος Τσεγιέν στο Κολοράντο.
Αποτελούνταν από μία σειρά τριώροφων, υπόγειων κτιρίων που θα άντεχαν ακόμα κι αν έσκαγε πυρηνική βόμβα ακριβώς απ’ έξω, προστατευμένα από τεράστιες θωρακισμένες πόρτες και υποστηριζόμενα από γιγάντια ελατήρια που απάλειφαν τους κραδασμούς του περιβάλλοντος βράχου.
Από τις εγκαταστάσεις αυτές τοποθετούνταν δορυφόροι, ελέγχονταν τα πυρηνικά όπλα, παρακολουθούνταν οι κινήσεις αντικειμένων στο Διάστημα και γινόταν ανάλυση των πληροφοριών που λαμβάνονταν σχετικά με τον εχθρό.
Ήταν μία τρομακτικά εξελιγμένη υπηρεσία, με στόχο να εξασφαλίσει την επιβίωση των ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η ιδέα ήταν πως η ικανότητα να αντέξει η βάση ένα πυρηνικό χτύπημα και να το ανταποδώσει, απέτρεπε αμφότερες τις πλευρές από τα να χρησιμοποιήσουν τέτοιους είδους υπερόπλα.
Το λάθος που παρ' ολίγον να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή
Χάρη σε εγκαταστάσεις σαν εκείνη του όρους Τσεγιέν, οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση θα μεταφραζόταν σε «Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή». Είναι λοιπόν πολύ τρομακτικό το γεγονός πως σαν σήμερα, το 1979, ένα τετριμμένο λάθος παραλίγο να προκαλέσει ακριβώς αυτό...
Η ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου 1979 δεν ανήκε σε κάποια περίοδο ιδιαίτερης έντασης κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ένας τεχνικός που έκανε απλώς κάποιες εργασίες συντήρησης πιθανότητα δεν συνειδητοποίησε καν πως επρόκειτο να βάλει σε κίνδυνο την ύπαρξη όλου του ανθρώπινου είδους. Φόρτωσε μία κασέτα δοκιμών σε έναν υπολογιστή, όμως ξέχασε να αλλάξει την ένδειξη του συστήματος σε «δοκιμή». Αυτό οδήγησε να σημάνει συναγερμός ότι πάνω από χίλιοι σοβιετικοί πυρηνικοί πύραυλοι είχαν ήδη εκτοξευθεί και ο Πρόεδρος έπρεπε να λάβει την απόφαση για αντίποινα σε λιγότερο από επτά λεπτά.
Ευτυχώς, χρειάστηκαν γύρω στα έξι λεπτά ώστε να επιβεβαιωθεί πως επρόκειτο για εσφαλμένο συναγερμό. Ήταν μία από τις πολλές φορές που κακές καλωδιώσεις, ελαττωματικά τσιπ ή κάποιο ανθρώπινο λάθος παραλίγο να βυθίσουν τον κόσμο στον πυρηνικό πόλεμο. Πλάκα πλάκα είμαστε τυχεροί που έχουμε επιβιώσει μέχρι σήμερα...