Ολομέτωπα πυρά Σαμαρά σε Μητσοτάκη: «Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος»
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού που άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, έδωσαν βροντερό «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή». Ο Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε πρώτος στο βήμα και έριξε... κεραυνούς όταν έστρεψε την ομιλία του στα εσωτερικά θέματα.
Αρχικά μίλησε για την Ευρώπη που είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζεται επανασχεδιασμό οικονομίας ενώ -όπως είπε- πάσχει από έλλειμμα ηγεσίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ελλάδα και μίλησε με αφορμή την τελευταία του δημόσια εμφάνιση στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων. «Είχα πει να προσέχει κυβέρνηση: Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία», τόνισε σε σημείο της ομιλίας του. «Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος, ο λαός έκρινε αλλά από την κυβέρνηση δεν έδωσαν σημασία», υπογράμμισε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.
«Αναρωτήθηκα τόσο λάθος κάνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί; Και αποδοκιμαστήκαμε από την Κυβέρνηση. Έθεσα ερωτήματα στη Βουλή επί της ουσίας και οργάνωσαν κενά έδρανα. Συνέχισαν αγκαλιές βουλευτών με ΛΟΑΤΚΙ στα θεωρία της Βουλής και πάρτι στα μπαρ. Ο κόσμος θεώρησε αλαζονική την κυβέρνηση και το έδειξε στην κάλπη με αποχή 60%. Ηχηρό χαστούκι. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα και τα αποδοκίμασαν. Λευκή απεργία».
«Άλλο η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη»
Συνεχίζοντας ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε στο 60% της αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το οποίο είναι ένα «ηχηρό χαστούκι σε όλα τα κόμματα». Τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν τα κόμματα στις αρχές και στις ιδέες τους. «Οι ιδέες γοητεύουν τον κόσμο, του δίνουν όραμα», είπε. Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα ανοιχτές πόρτες αλλά όχι για να χάνονται οι θέσεις της, συμπλήρωσε. «Άλλο η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη», υπογράμμισε.
Για την Αριστερά, είπε πως θυμίζει «περισσότερο Δελφινάριο παρά κόμμα. Μια αριστερή ασύντακτη ιδεολογικά και με μηδενικό ιδεόγραμμα».
«Συνιστά πολιτική πρόταση ούτε δεξιά ούτε αριστερά μόνο μπροστά. Της επισημαίνει ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Γιατί για παράδειγμα ο γάμος των ομόφυλων για την αριστερά είναι μια χαρά για μας είναι το πρόβλημα... Μήπως το ότι το δέντρο δεν ψηλώνει δείχνει ότι αποκόπηκε από τις ρίζες του. Πώς μπορεί να λειτουργήσει μια κεντροδεξιά παράταξη χωρίς την δεξιά και με ένα κέντρο φάντασμα;».
«Κεραυνοί» για δημογραφικό και εθνικά θέματα
Συνεχίζοντας, ο Αντώνης Σαμαράς σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για το δημογραφικό. «Απαιτείται ξεχωριστή πολιτική για την ενίσχυση του δημογραφικού. Δεν γίνεται να πριμοδοτείται με 8 χιλιάδες ευρώ το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και με 2-3 χιλιάδες η γέννηση παιδιών». Είπε ακόμη ότι δεν είναι λύση η είσοδος στη χώρα «λαθρομεταναστών» που έχουν αποδείξει πως δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία».
Είπε ακόμη ότι ήρθε η ώρα για να αποκοπεί η δικαιοσύνη από την εκτελεστική εξουσία. «Εγώ προσωπικά έχω δικαίωμα να μιλάω για τη δικαιοσύνη μετά τα όσα τραβήξαμε με την άθλια σκευωρία της Novartis. Και επειδή επί πέντε χρόνια τώρα δεν επιτρέπεται να δω τους κουκουλοφόρους, όταν λέω θα τους πάω μέχρι τέλους το εννοώ».
Μιλώντας για την ακρίβεια, είπε ότι μέτρα όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ, που έγινε το 2012, κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικας, πέτυχε καθώς πήρε περισσότερα χρήματα το κράτος. α γίνει μείωση ΦΠΑ όπως έγινε το 2012 κόντρα στην Τρόικα και πέτυχε. Θα μεταρρυθμίσουμε φιλελεύθερα την οικονομία μας ή θα αποδεχθούμε την ύπαρξη ολιγοπωλίων στην αγορά;
Ο Αντώνης Σαμαράς έριξε «κεραυνούς» για τα εθνικά θέματα λέγοντας πως η εικόνα της χώρας είναι αποκαρδιωτική. «Τρώμε τη μια προσβολή, τη μία ταπείνωση μετά την άλλη. Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους "φίλους" μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν». Μίλησε για την τραγωδία της Κύπρου και καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν αναδείχθηκε φέτος η συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή. «Πάλι καλά που είδαμε τη Φαμαγκούστα στην τηλεόραση», είπε και ανέφερε πως δεν έχει «καμία λογική» το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία.
«Για το λάθος ψήφισμα με το Κόσοβο. Για το "λόμπυ των κατευναστών". Για την ανακήρυξη ΑΟΖ και θαλάσσιων πάρκων. Για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Για το χωρίς καμία λογική "Σύμφωνο περί Φιλίας" με την Τουρκία. Και τι είδαμε μετά το Σύμφωνο; Τον Ερντογάν να ξαναγράφει τα σχολικά βιβλία στην Τουρκία και να διδάσκει τη νεολαία του για την "Γαλάζια Πατρίδα" , που είναι ελληνικά εδάφη. Τον Ερντογάν να γίνεται καλό παιδί στα μάτια της Δύσης για να πάρει τα F-16. Τις νέες, ευθείες απειλές, του Μπατχτσελί και του Φιντάν, μέχρι και για την Κρήτη. Και ποιοι τα λένε αυτά;; Αυτοί που από τη μια, υποτίθεται, ότι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη κι από την άλλη μας απειλούν μαζί με τη Χαμάς!».
Για Μπελέρη
Ακολούθως αναφέρθηκε σε Ράμα και Μπελέρη: «Όταν εγώ μίλησα, δημόσια και πολύ πριν τις εκλογές, για τον Φρέντη Μπελέρη και για τον απαράδεκτο Ράμα, υπήρξε σιωπή. Όμως στον Ράμα δώσαμε τελικά χώρο για να κάνει τις συγκεντρώσεις του. Και του δώσαμε ακόμα και το Ζάππειο για να παρουσιάσει σε υψηλούς προσκεκλημένους τους πίνακες και τα γλυπτά του. Πότε; Όταν ο Μπελέρης, με κατηγορίες στημένες , ήταν φυλακισμένος. Και παραμένει φυλακισμένος σήμερα, ποιος; ένα εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι η απόλυτη εικόνα εθνικής αδυναμίας».
Χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τα Σκόπια «από την αρχή δεν τήρησαν, όπως δεν είχαν τηρήσει ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου». Προειδοποίησα και για την ανάγκη σταδιακής απεμπλοκής μας από την Συμφωνία, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Γνωρίζω καλά τι σημαίνει η άσκηση πιέσεων από "φίλους", ασφαλώς για το δικό τους συμφέρον. Και στον Κώστα Καραμανλή ασκήθηκαν, αλλά είπε το "όχι" στο Βουκουρέστι. Και σε εμένα, αλλά το ξέκοψα από την αρχή και δεν επανήλθαν ποτέ.
Είναι λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών που τροφοδοτεί τον εθνικισμό και τις βλέψεις κάποιων συνδυασμών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Αυτή ήταν η σταθερή άποψη και του ιδρυτή μας, εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Προέδρου της Δημοκρατίας που δακρύζοντας είχε πει η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».
«Μόλις προχθές, η Σκοπιανή πρόεδρος της Δημοκρατίας Σιλιάνοφσκα διατράνωσε δημοσίως το αλυτρωτικό δόγμα: συναντήθηκε, λέει, με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου». Τι άλλο πρέπει να ακούσουμε για να ξυπνήσουμε επιτέλους;», αναρωτήθηκε.
Αναφέρθηκε στη Θράκη και με αφορμή ότι κάποιοι τον αποκάλεσαν «ακραίο», είπε: «Ρωτάω: ήμουν ακραίος όταν ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ζολώτα, το 1989, απέλασα τον Τούρκο πρόξενο στη Θράκη, με τη σύμφωνη γνώμη των τριών τότε πολιτικών αρχηγών, Μητσοτάκη, Παπανδρέου και Φλωράκη; Αυτή είναι η ακρότητα ή το γεγονός ότι σήμερα το προξενείο και οι ψευτομουφτήδες αλωνίζουν ανενόχλητοι, προπαγανδίζουν και συμμετέχουν στις εκλογές προκλητικά με "τουρκικό" κόμμα, το οποίο μάλιστα έχει και ψευτοΜακεδόνισσα υποψήφια;».
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε και για «περίεργα πράγματα» όπως η εκδίωξη ενός βοσκού από τη βραχονησίδα Σύρνα στην Αστυπάλαια για... οικολογικούς λόγους. «Αν δεν έχει παρέμβει ήδη, οφείλει να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση. Γιατί οικονομική δραστηριότητα σε βραχονησίδες σημαίνει ΑΟΖ. Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε», είπε.
Κάλεσμα για αλλαγή εξωτερικής πολιτικής
«Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της παράταξης», τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να μπει βέτο για την Αλβανία. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας εθνικής υποχώρησης και ταπείνωσης, με "Πρέσπες του Αιγαίου"! Δεν είμαστε ένα ηττημένο έθνος. Είμαστε μια υπερήφανη χώρα με πίστη στην ελευθερία, με αυταπάρνηση κι εθνική υπερηφάνεια! Οι Έλληνες δεν είμαστε συμβιβασμένο πλήθος, είμαστε πατριώτες», συμπλήρωσε.
Συνέχισε τονίζοντας πως σε σε κάθε σταυροδρόμι πρέπει να επιλέξεις έναν δρόμο. «Ανησυχώ βαθιά. Πρέπει η κατάσταση αυτή να διορθωθεί. Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για μεγάλα αξιώματα. Κι ούτε πρόκειται... Γιατί μας κοιτάει από απέναντι και η Ελλάδα, και η Ιστορία. Λέει ο Παλαμάς: "Κάλλιο γλίστρα στο δρόμο τον δικό σου παρά να μείνεις ορθός στο δρόμο του άλλου"... Ήμουν είμαι και θα είμαι παρών», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του, προφανώς στέλνοντας... μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση αναφορικά με τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.