Καραμανλής - Σαμαράς: Το Μαξίμου βρήκε αντιπολίτευση - Η επόμενη μέρα της συντονισμένης επίθεσης
Οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο χώρο από το Πολεμικό Μουσείο για να εξαπολύσουν μία σκληρή και συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση. Πως θα απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Προβληματισμός στα «γαλάζια πηγαδάκια».
Το μετεκλογικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών από τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο βάζει κι άλλα δεδομένα στο εσωκομματικό πεδίο μετά την πύρρειο νίκη της 9ης Ιουνίου.
Συντονισμένη και «χειρουργική» επίθεση
Μετά το τέλος της εκδήλωσης σε αρκετά από τα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν έξω από το εμβληματικό κτίριο της οδού Ριζάρη, με αφορμή την έντονη παρουσία απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων, χρησιμοποιήθηκε πολύ μια φράση κλειδί περί «της απελευθέρωσης των κανόνων εμπλοκής» από τους δυο πρώην.
Αντικείμενο συζήτησης άλλωστε ήταν η αίσθηση που άφησαν οι παρεμβάσεις τους, «μια συντονισμένη επιχείρηση» με τον Μεσσήνιο πολιτικό να χρησιμοποιεί σαφώς πιο επιθετικούς τόνους και κατά συνέπεια περισσότερα «πυρομαχικά» στοχευμένα εναντιον του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Κώστα Καραμανλή που όμως ενίσχυσε αισθητά με την τοποθέτηση του «τα χαρακώματα» που έχει ανοίξει στα ελληνοτουρκικά και ειδικά για το ζήτημα της Χάγης.
Έψαχνε εικόνα... κανονικότητας το Μαξίμου
Απέναντι σε αυτό το σκηνικό το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσε να δώσει την εικόνα της κανονικότητας.
Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς άλλαζε ταχύτητας στην κριτική του, καρφώνοντας ευθέως τον Πρωθυπουργό με την λέξη προς λέξη αποδόμηση των επιχειρημάτων Μητσοτάκη στις τρεις παρεμβάσεις του μετά τις εκλογές, η Ηρώδου Αττικού δημοσιοποιούσε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εθνική ομάδα μπάσκετ αλλά και την αιφνιδιαστική έφοδο στο Λαϊκό Νοσοκομείο που ανάγκασε τον παρόντα, υπουργό Υγείας να εγκαταλείψει άρον-άρον τον χώρο της εκδήλωσης.
Αντιπολίτευση για όλα αλλά και... μείωση του ΦΠΑ
Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε το σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το μήνυμα των εκλογών ακούστηκε κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για αλαζονεία και για υποχώρηση της πολιτικής προς όφελος «της επικοινωνίας και του ΤΙΚΤΟΚ».
«Δεν ξέρω αν ακούει τι του έλεγαν οι βουλευτές πριν λίγες ημέρες στη Βουλή κι αν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού δεν ξέρω ποιος ακούει αλλά να καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένεις στο λάθος», ήταν μια από τις σχετικά ήπιες «μπαταριές» όπως τις χαρακτήριζαν στο ακροατήριο που είχε δημιουργηθεί στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.
Δεν πέρασε απαρατήρητη επίσης η αποστροφή του για την ακρίβεια με πρόταση για τη μείωση του ΦΠΑ «κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικας», όπως είπε σε μία περίοδο όπου το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται αφόρητη πίεση από την αντιπολίτευση να προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο το οποίο ωστόσο έχει απορρίψει ως ατελέσφορο ο Πρωθυπουργός...
Ο πρώην Πρωθυπουργός άλλωστε παρουσίασε μια αντιπολιτευτική πλατφόρμα με την οποία κόντραρε την υπεράσπιση της διεύρυνσης που είναι διαφορετικό πράγμα από «τη μετάλλαξη» γιατί οι ανοιχτές πόρτες της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ποτέ «ιδεολογικά αφύλακτες» ή για την αιχμή εάν συνιστά πολιτική πρόταση το «ούτε Δεξιά, ούτε Κέντρο, ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά».
Μαζί με το direct στην αναφορά Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα περί του «δέντρου» της Νέας Δημοκρατίας καθώς «…Ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του» ή για τη διαρκή αναζήτηση των ανεμόμυλων «…ενός φαντασιακού κέντρου».
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένη την παρουσία της Αφροδίτης Λατινοπούλου στην εκδήλωση, έχει συνδυασμένη αναφορά που οι δυο πρώην, απηύθυναν ως καμπανάκι στην ηγεσία του κόμματος.
Από τη μια ο Αντώνης Σαμαράς διερωτήθηκε «Με βάση και την πρόσφατη εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας, ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;» ενώ από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής απέρριψε τα περί της υπερδεξιάς στροφής των ψηφοφόρων με το ερώτημα:
«Εν μια νυκτί όλοι αυτοί μεταμορφώθηκαν σε φανατικούς ακόλουθους ακροδεξιών ή φιλοφασιστικών πολιτικών σχηματισμών» και ασκώντας κριτική στην κυβερνητική ανάλυση για την προτίμηση των νέων στο κόμμα της παραλίας ανέφερε αιχμηρά: «Αν δεν είναι παντελώς έωλες μοιάζουν περισσότερο με παρηγοριά στον άρρωστο».
Σε αυτό το κάδρο, η Πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αδροδίτη Λατινοπούλου που έτυχε άλλης υποδοχής και προστασίας από γνωστά πρόσωπα του καραμανλικού μπλοκ, αφότου έκλεισαν τα φώτα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου υποστήριζε ότι «είμαστε εδώ για να συνομιλούμε με όλους».
Ψυχραιμία στο Μαξίμου για να αποφευχθεί η κρίση
Στον αντίποδα η πρωθυπουργική έδρα επιχειρούσε σε πρώτο χρόνο να μη ρίξει λάδι στη φωτιά επιστρατεύοντας την πάγια φράση ότι «δεν σχολιάζονται δηλώσεις και ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».
Ήταν άλλωστε εμφανές και το μούδιασμα στις δηλώσεις των κυβερνητικών και των κομματικών παραγόντων την ώρα που αποχωρούσαν από το Πολεμικό Μουσείο, με τις αναφορές στον σεβασμό στις απόψεις των πρώην προέδρων του κόμματος.
Αρκετά κομματικά στελέχη ωστόσο δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα μέτωπο κρίσης στο κυβερνών κόμμα την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν, διαφορετικά μεν, ισχυρά δε, εσωκομματικά προβλήματα με βουλευτές να νιώθουν ακόμη πιο «απελευθερωμένοι» έπειτα από την κοινή εμφάνιση των δυο πρώην Πρωθυπουργών.
Από την άλλη όμως είναι σαφές ότι στον πρωινό καφέ θα συζητηθεί η ολοκληρωμένη αντίδραση σε αυτό το κοινό μανιφέστο των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή και παρότι ξεκάθαρα δεν είναι στόχος να ανοίξει για τα καλά το μέτωπο με τους δυο πρώην, δεν πρέπει να αποκλειστεί μια αναβάθμιση στα σκληρά χαρακτηριστικά της απάντησης που θα δοθεί με επίσημο τρόπο.