Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή: «Η Τουρκία ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο»
Με σαφείς αιχμές και προειδοποιήσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση το κομμάτι της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα.
Με σαφείς αιχμές και προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για μια σειρά ζητημάτων τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στην Ευρωπαϊκή και εξωτερική της πολιτική ήταν η ομιλία του Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.
Με άκρως χιουμοριστική διάθεση μετά την καταιγιστική ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε την παρέμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός. «Τι να πω τώρα...» είπε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενος...
«Η Τουρκία ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο»
Τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής για τα ελληνοτουρκικά που φαίνεται ότι μπαίνουν σε νέα τροχιά τριβών ήταν ενδεικτικά. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας και πως πρέπει να είναι δεδομένη η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας για την ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ευχή καμιά Ελληνική Κυβέρνηση να μην υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Προειδοποίησε ότι η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια, ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τάχθηκε αντίθετος στην προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων.
Μάλιστα προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνησης ότι υφέρπει πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου.
Αιχμές Κατά Τιράνων και Σκοπίων
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν άκρως επιθετικός απέναντι στα Τίρανα και τα Σκόπια που το τελευταίο διάστημα με τις κινήσεις τους δείχνουν μια επιθετική διάθεση απέναντι στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από την Αλβανία και την κυβέρνηση των Σκοπίων δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί.
Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις επιθέσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία λέγοντας ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Ζήτησε δε εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους απέναντι σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έμμεση κριτική στην κυβέρνηση
Ο Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσε βέλη κατά της κυβέρνησης κατά την ομιλία του. Μπορεί οι αιτιάσεις του να ήταν έμμεσες αλλά ήταν ευδιάκριτες. Με αφορμή την αποχή στις πρόσφατε ευρωεκλογές ο πρώην πρωθυπουργός μέμφθηκε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «όταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στην δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού».
Προειδοποίησε πως «αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία όσοι πολίτες επιλέγουν την αποχή εκφράζουν δια αυτού του τρόπου την δυσαρέσκεια τους και την ενόχλησή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η ενόχληση δεν είναι προς ένα μόνο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό της η αποχή ισοδυναμεί με συνολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος και της μορφής που παίρνει η δημόσια ζωή.
Υποστήριξε ότι η διευρυνόμενη αποχή καταδεικνύει ότι η κρίση εμπιστοσύνης, η απονομιμοποίηση προς το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς του πολιτεύματος, την γενικότερη λειτουργία της πολιτείας είναι ακόμα βαθύτερη απ ό,τι αποτυπώνεται μόνο από την ψήφο διαμαρτυρίας.
Για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με σχόλια για το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, όπως και το χθεσινό των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Αυτά, όπως είπε, ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Ευρώπη διολισθαίνει σε βαθιά κρίση.
Όπως είπε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε με ηχηρό τρόπο ότι η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση, είπε. Ανέφερε ότι οι πολικές της ΕΕ διέρρηξε το κοινωνικό μοντέλο και διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες καθώς κάνει τους λίγους πλουσιότερους και περιθωριοποιεί κοινωνικά στρώματα.
Άσκησε κριτική για το μεταναστευτικό ενώ ανέφερε ότι καταδίκη για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν δικαιολογεί την διακοπή προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.
Για την Ευρώπη
Ανέφερε ότι η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μιας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που ήταν όμως το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας.
Μάλιστα, η αιχμή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την ελληνική οικονομική κρίση ήταν εμφανής. «Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωρητική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, η ΕΕ στην ουσία απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της: Την σύγκλιση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους ως την ανάγκη μεταφοράς πόρων από τον οικονομικά εύρωστο Βορρά στον ασθενέστερο Νότο. Ταυτόχρονα η διαρκής διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων οξύνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, αφού κάνει τους λίγους πλουσιότερους και περιθωριοποιεί ολοένα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα» τόνισε.
Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε κριτική και στην πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευσης. «Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση δυναμιτίζει την κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα. Κανείς δεν αντιλέγει σε ελεγχόμενες ροές μεταναστών για λόγους ανθρωπιστικούς ή άλλους. Απλή επίσκεψη σε ευρωπαϊκές πόλεις αρκεί για να φανεί πόσο έχει αλλάξει ο παραδοσιακός ευρωπαϊκός τους χαρακτήρας υπό το βάρος των αριθμών και της αδυναμίας αφομοίωσής τους».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στα ιδεολογικά ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη λέγοντας ότι «η άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα. Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Υποστήριξε ότι η ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση όλο και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά την διαχείριση και την διαιώνιση του πολέμου. Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή η η Ευρώπη πρέπει να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στην βάση των συμφωνιών του Μίνσκ, αλλά αντ’ αυτού συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα είτε σε διαρκή και επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο όμως υπό ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες. Με κύριο θύμα την ίδια την Ουκρανία και τον λαό της, αλλά και την Ευρώπη που βλέπει μετά από ογδόντα χρόνια την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφός της να πλησιάζει.