Πυρά Σαμαρά, Καραμανλή στην κυβέρνηση για εθνικά, γάμο ομοφύλων και οικονομία - Η αντίδραση Μαξίμου
Σκληρή επίθεση των δύο πρώην πρωθυπουργών για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για χειρισμούς της κυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα.
Είναι από τις σπάνιες φορές που δύο πρώην πρωθυπουργοί βρέθηκαν μαζί σε μια παρουσίαση βιβλίου. Και ειδικά, όταν οι δύο παρουσίες αφορούν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, τότε αποκτά άλλο.... ειδικό βάρος η εκδήλωση. Αυτό λοιπόν συνέβη στο Πολεμικό Μουσείο το βράδυ της Δευτέρας (1/7) όπου οι δύο πρώην ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργοί της χώρας αναφέρθηκαν σε καίρια ζητήματα και έριξαν «φίλια πυρά» για τα εθνικά θέματα, το γάμο ομοφύλων, την οικονομία, τη διεύρυνση κ.ά.
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Αντώνης Σαμαράς. Αρχικά άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης τόσο για πτυχές της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών κατέδειξε πως αποδοκιμάστηκε η «γουόκ» Ευρώπη, η Ευρώπη της ακραίας λαθρομετανάστευσης και η Ευρώπη της κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Μίλησε για «πρωτόγνωρο έλλειμμα ηγεσίας» και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι λαοί μίλησαν και δεν πρέπει να αγνοηθούν από ένα διευθυντήριο, ξεκομμένο από τη λαϊκή βούληση».
Μιλώντας για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος» και διερωτήθηκε κατά πόσον ο πρωθυπουργός άκουσε τους βουλευτές του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Σχετικά με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα ανέκαθεν είχε «ανοιχτές τις πόρτες του, αλλά όχι ιδεολογικά αφύλαχτες, άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη. «Το ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο δε συνιστά πολιτική πρόταση», είπε.
Συνεχίζοντας, ο Αντώνης Σαμαράς σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για το δημογραφικό. «Απαιτείται ξεχωριστή πολιτική για την ενίσχυση του δημογραφικού. Δεν γίνεται να πριμοδοτείται με 8 χιλιάδες ευρώ το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και με 2-3 χιλιάδες η γέννηση παιδιών». Είπε ακόμη ότι δεν είναι λύση η είσοδος στη χώρα «λαθρομεταναστών» που έχουν αποδείξει πως δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία».
Για την εξωτερική πολιτική, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο «για τη μία ταπείνωση μετά την άλλη» και χαρακτήρισε χωρίς καμία λογική το σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, την ώρα, που ο Ερντογάν διδάσκει στη νεολαία του τη «Γαλάζια Πατρίδα», που περιλαμβάνει εδάφη ελληνικά.
Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση, όπως είπε, να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στο φόντο της συνεχιζόμενης στάσης της κατά του ευρωβουλευτή πλέον και νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη, να δρομολογήσει την απεμπλοκή της χώρας από τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων.
«Άλλο η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη»
Συνεχίζοντας ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε στο 60% της αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το οποίο είναι ένα «ηχηρό χαστούκι σε όλα τα κόμματα». Τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν τα κόμματα στις αρχές και στις ιδέες τους. «Οι ιδέες γοητεύουν τον κόσμο, του δίνουν όραμα», είπε. Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα ανοιχτές πόρτες αλλά όχι για να χάνονται οι θέσεις της, συμπλήρωσε. «Άλλο η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη», υπογράμμισε.
Για την Αριστερά, είπε πως θυμίζει «περισσότερο Δελφινάριο παρά κόμμα. Μια αριστερή ασύντακτη ιδεολογικά και με μηδενικό ιδεόγραμμα». «Συνιστά πολιτική πρόταση ούτε δεξιά ούτε αριστερά μόνο μπροστά. Της επισημαίνει ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Γιατί για παράδειγμα ο γάμος των ομόφυλων για την αριστερά είναι μια χαρά για μας είναι το πρόβλημα... Μήπως το ότι το δέντρο δεν ψηλώνει δείχνει ότι αποκόπηκε από τις ρίζες του. Πώς μπορεί να λειτουργήσει μια κεντροδεξιά παράταξη χωρίς την δεξιά και με ένα κέντρο φάντασμα;».
Μιλώντας για την ακρίβεια, είπε ότι μέτρα όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ, που έγινε το 2012, κόντρα στις απαιτήσεις της τρόικας, πέτυχε καθώς πήρε περισσότερα χρήματα το κράτος. «Να γίνει μείωση ΦΠΑ όπως έγινε το 2012 κόντρα στην Τρόικα και πέτυχε. Θα μεταρρυθμίσουμε φιλελεύθερα την οικονομία μας ή θα αποδεχθούμε την ύπαρξη ολιγοπωλίων στην αγορά;».
Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «δελφινάριο» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Αριστερά ψελλίζει «ασύνταχτες ανοησίες».
Κλείνοντας, την ομιλία του ανέφερε πως σε σε κάθε σταυροδρόμι πρέπει να επιλέξεις έναν δρόμο. «Ανησυχώ βαθιά. Πρέπει η κατάσταση αυτή να διορθωθεί. Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για μεγάλα αξιώματα. Κι ούτε πρόκειται... Γιατί μας κοιτάει από απέναντι και η Ελλάδα, και η Ιστορία. Λέει ο Παλαμάς: "Κάλλιο γλίστρα στο δρόμο τον δικό σου παρά να μείνεις ορθός στο δρόμο του άλλου"... Ήμουν είμαι και θα είμαι παρών», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του, προφανώς στέλνοντας... μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση αναφορικά με τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Καραμανλής: Πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα από Αθήνα σε Τίρανα και Σκόπια
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», αρχικά αναφέρθηκε στην σημερινή εικόνα της Ευρώπης, ασκώντας σκληρή κριτική στις ηγεσίες της και είπε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των χθεσινών εκλογών στην Γαλλία ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση. Ανέφερε ότι ενώ η ΕΕ απαρνήθηκε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της, τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών, η διεύρυνση ανισοτήτων οξύνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα.
Αναφερόμενος στο γάμο ομοφύλων, έκανε λόγο για καταχρηστικό δικαιωματισμό που θίγει δικαιώματα και ευαισθησίες όσων σέβονται το θεσμό της οικογένειας. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για αδυναμία της Ευρώπης να παίξει ενεργό ρόλο τόσο στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία όσο και στο Μεσανατολικό, ενώ τόνισε ότι σε αυτό το απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι μεγάλος ο κίνδυνος ακόμη και ανάφλεξης στα δυτικά Βαλκάνια. Το Κόσσοβο είναι σε αδιέξοδο και οι εθνικισμοί στην περιοχή μας είναι πάλι σε έξαρση, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στα Τίρανα και Σκόπια ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές όπως αυτές των δυο χωρών εναντίον της χώρας μας, δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες και να υπάρξει επισήμανση ότι ο δρόμος για την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα.
Οι πολίτες της Ευρώπης αντέδρασαν στην προσπάθεια επιβολής άνωθεν, ενός άλλου μοντέλου ζωής, είπε ο Κώστας Καραμανλής και αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην ΕΕ έκανε λόγο για διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνιών και πολιτικού συστήματος.
Ο κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας πως «αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».
Ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας
Τέλος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες.
«Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων» είπε.
Εκτίμησε ότι καμμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και εξήγησε: «Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό».
Ο πρώην πρωθυπουργός τέλος, είπε ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, «καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ' όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας».
Η αντίδραση από Μαξίμου
«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές για τις αποψινές ομιλίες Καραμανλή - Σαμαρά. «Ουδέν σχόλιο» ήταν και η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη που έδωσε το παρών στην εκδήλωση μαζί με πλήθος βουλευτών και στελεχών.
Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε πως «ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα» αλλά υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει ζήτημα για την κυβέρνηση».