Καραμανλής - Σαμαράς: «Γαλάζια» πανστρατιά, Μεϊμαράκης και... Λατινοπούλου στην κοινή εμφάνιση
Έως και 80 βουλευτές περιμένουν οι συνεργάτες Καραμανλή και Σαμαρά στη σημερινή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Στοχευμένες σε περιεχόμενο και ύφος οι ομιλίες των δυο πρώην Πρωθυπουργών με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η ώρα των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά… ήρθε και όλα τα σημάδια μαζί με τις διαρροές από τα περιβάλλοντα των δυο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Νέας Δημοκρατίας συγκλίνουν στο ότι η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο θα προκαλέσει συζητήσεις οι οποίες θα «ξεπερνούν τους συμβολισμούς» της κοινής παρουσίας τους που ούτως η άλλως αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός ειδικού βάρους.
Γιατί όπως σχολιαζόταν, από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της, από παροικούντες στη νεοδημοκρατική Ιερουσαλή», η επίκληση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε ένα βιβλίο που παρουσιάζεται ως εξαντλημένο στα βιβλιοπωλεία, είναι το περιτύλιγμα σε ένα «προσκλητήριο αμφισβήτησης».
Στο Πολεμικό Μουσείο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Άλλωστε με βάση τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των ομιλιών αλλά και η επιλογή στη σειρά που θα γίνουν οι τοποθετήσεις με τον Κώστα Καραμανλή να διαδέχεται στο βήμα, τον Αντώνη Σαμαρά , δημιουργούν μια εικόνα παρεμβάσεων οι οποίες παρά τη διαφορά στο ύφος, θα αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη. Αυτή είναι άλλωστε και η επιδίωξη που ανεβάσει τον δείκτη στο πολιτικό πρόσημο της ταυτόχρονης παρουσίας καθώς γίνεται σε ένα timing που η τωρινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ξορκίζει την εσωστρέφεια αλλά δεν δέχεται και κουβέντα όπως κατέστησε εκ νέου σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην κοινοβουλευτική ομάδα της περασμένης εβδομάδας, για τη στρατηγική της διεύρυνσης.
Απέναντι σε αυτή την αδιαπραγμάτευτη διακήρυξη του Πρωθυπουργού, όπως λέγεται, θα υπάρχει το τείχος των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι παρόντος ακόμη ενός πρώην Προέδρου του κόμματος, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα εκπέμψουν μηνύματα τα οποία, είτε ευθέως, είτε εμμέσως θα θίγουν την ανάγκη που επιβάλλεται από την πολιτική συγκυρία «το πηδάλιο της Νέας Δημοκρατίας» να επιστρέψει στην παραδοσιακή του ρότα του σε ότι αφορά «ιδεολογικό στον προσανατολισμό».
Δυο πρώην πρωθυπουργοί και η Αφροδίτη Λατινοπούλου...
Η συγκεκριμένη μετάδοση μάλιστα θα γίνει σε ένα πολυπληθές ακροατήριο που θα αντιπροσωπεύει το «αυθεντικό όλον» της κεντροδεξιάς παράταξης αλλά και σε προσκεκλημένους που άνοιξαν εκλογικές τρύπες στο γαλάζιο «μαντρί». Τέτοια είναι η περίπτωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου που φαίνεται ότι έχει επιβεβαιώσει την παρουσία της, η οποία προκάλεσε αρκετές συζητήσεις για τη γραμμή που ευθύνεται για το εκλογικό ξεπέταγμα της με την οποία η «Φωνή Λογικής» «γρατσούνισε» τη Νέα Δημοκρατία στο «δεξιό υπογάστριο» της. Με την ίδια να έχει δώσει πριν τις εκλογές τα διαπιστευτήριά της στους ψηφοφόρους δηλώνοντας ότι ταυτίζεται με την ΛεΠέν και την Τζόρτζια Μελόνι...
Τόσο τα πρόσωπα όσο και το αριθμητικό σύνολο των γαλάζιων παρουσίων είναι σαφές ότι θα μπουν πάνω στην πολιτική ζυγαριά με την οποία θα αποτιμηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση. Οι πληροφορίες πάντως για τα όσα προηγήθηκαν της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, δείχνουν ότι τα επιτελεία των δυο πρώην λειτούργησαν ως συγκοινωνούντα δοχεία και στο στάδιο της προετοιμασίας. Πιο εμφανής είναι η κινητοποίηση που γίνεται από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά με τα ανάλογα καλέσματα σε βουλευτές, πρώην συνεργάτες και υποστηρικτές.
Ενδεικτική του σχεδιασμού για να γίνει εκπεμφθεί το σήμα του sold-out είναι σχετικές πληροφορίες που αφορούν στα αιτήματα για παροχές σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό ώστε να δοθεί πρόσβαση στις ομιλίες των κυρίων Καραμανλή και Σαμαρά ακόμη και στον πολύ κόσμο που δεν θα καταφέρει να βρει θέση εντός του Πολεμικού Μουσείου.
Περιμένουν έως και 80 βουλευτές...
Στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου φιλοδοξείται ότι θα βρίσκονται, έως και ογδόντα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργό θα παρακολουθήσει η πλειονότητα των βουλευτών που είτε καταψήφισαν, είτε απείχαν κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανεξαρτήτως αρκετοί εκ των οποίων έχουν υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
Δηλαδή θα βρεθούν ο Χαράλαμπος Αθανασίου, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Βασίλης Γιόγακας, ο Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, η Άννα Καραμανλή, ο Θεόδωρος Καράογλου,ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο Ιωάννης Πασχαλίδης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Μίλτος Χρυσομάλλης. Ακόμη το παρών θα δώσουν οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσσης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργο Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, η Μαρία Κεφάλα, ο Μάνος Κόνσολας, ο Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Σπύρος Κουλκουδίνας,ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Περικλής Μαντάς, ο Νότης Μηταράκης, η Κατερίνα Μονογυιού, ο Γιάννης Μπούγας, ο Χρήστος Μπουκώρος,ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Παπασωτηρίου, ο Στέλιος Πέτσας,ο Θάνος Πλεύρης, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Άγγελος Συρίγος.
Κάποιες από αυτές τις παρουσίες πάντως εξαρτώνται και από τα ανελαστικά καθήκοντα που υπάρχουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο καθώς την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συζήτηση στη Βουλή επί νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Στοχευμένες ομιλίες με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Από εκεί και πέρα ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται βέβαιο ότι στην ομιλία του θα δώσει μεγάλη έμφαση στα ταυτοτικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως περιγράφεται από συνεργάτες του θα πατήσει πάνω στα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών για να απαντήσει στα περί αχρείαστης δεξιάς στροφής, το οποίο εν πολλοίς αποτελεί τον πυρήνα του μετεκλογικού αφηγήματος της κυβέρνησης.
Θα επιμείνει στις θέσεις που παγίως εκφράζει σε ότι αφορά στη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας η οποία «δεν μπορεί να είναι κεντροδεξιά χωρίς τη δεξιά». Είναι επίσης σαφές ότι θα εκπεμφθούν και μηνύματα για τους βόρειους γείτονες ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η ενδεχόμενη αναφορά του κ. Σαμαρά και στην εκλογή του Φρέντη Μπελέρη.
Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς θα στρώσει το χαλί στον Κώστα Καραμανλή ο οποίος επίσης θα σταθεί ιδιαίτερα στα καμπανάκια που ήχησαν πανευρωπαϊκά με τη λαϊκή ετυμηγορία των ευρωεκλογών. Ο πρώην πρωθυπουργός σε αυτό το πεδίο θα κάνει μια αναφορά που αφορά στο πολιτικό τσουβάλιασμα με την ταμπέλα «ακροδεξιοί» υπογραμμίζοντας σύμφωνα με συνεργάτες του ότι αυτή η στάση μπροστά από την κάλπη αποτελεί δείγμα της αποστασιοποίησης των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα λόγω των δικών τους λανθασμένων στρατηγικών.
Από την άλλη ο κ. Καραμανλής θα στρέψει τους προβολείς και στα εθνικά θέματα τονίζοντας σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά ότι η ατζέντα της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και θα υπενθυμίσει το casus belli εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου. Φορτισμένη αναμένεται να είναι η τοποθέτηση του για το θέμα των Σκοπίων και στέλνοντας ένα κοινό μήνυμα και προς την ηγεσία των Τιράνων θα επαναλάβει ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος και των δυο περνάει από την Αθήνα.