Οι παλιοί υπολογιστές σας έχουν χρυσό. Και τώρα μια νέα μέθοδος μπορεί να τον ανακτήσει
Μια νέα μέθοδος χωρίς χημικά, μπορεί να ανακτήσει τον χρυσό από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να μειώσει τις εκπομπές CO2.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ ανακοίνωσαν μια νέα μέθοδο ανακύκλωσης για την εξαγωγή χρυσού από ηλεκτρονικά κυκλώματα, χωρίς τη χρήση χημικών. Η ανάκτηση του χρυσού γίνεται σε ποσοστό 99,9%, ενώ ο χρυσός μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε πολύτιμα οργανικά υλικά.
Είναι πολλά τα... απορίμματα χρυσού
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 τα ηλεκτρονικά απορρίμματα θα φτάσουν τα 80 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης είναι μόλις 20%. Ο λόγος είναι ότι οι μέχρι τώρα μέθοδοι χρησιμοποιούν χημικά, όπως τα κυανίδια. Αντίθετα, η μέθοδος των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ βασίζεται σε υλικά COFs (covalent organic frameworks), που είναι πορώδη κρυσταλλικά υλικά, σχεδιασμένα για να «συλλαμβάνουν» ιόντα χρυσού με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Η ερευνητική ομάδα συνέθεσε ειδικά COFs από δομικά μόρια πλούσια σε θείο, τα οποία επιτυγχάνουν 99,9% δέσμευση χρυσού. Τα νέα αυτά COFs μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 16 φορές, ενώ δεν δεσμεύουν άλλα μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο χαλκός.
Κατά τη διαδικασία αυτή, τα ηλεκτρονικά απορρίμματα με τη μορφή διαλυμάτων υλικών από ηλεκτρονικές πλακέτες υποβάλλονται σε επεξεργασία με COFs. Τα άτομα χρυσού συνδέονται με τα άτομα θείου στα COFs.
«Πράσινη» τεχνολογία
Παράλληλα, η όλη διαδικασία έχει θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, αφενός γιατί δεν χρησιμοποιούνται χημικά, και αφετέρου γιατί το CO2 μετατρέπεται σε οργανικά χημικά με μια διαδικασία που ονομάζεται καρβοξυλίωση. Χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις περιβάλλοντος, προκύπτουν ενώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας τόνος ηλεκτρονικών απορριμμάτων περιέχει δεκαπλάσια ποσότητα χρυσού από έναν τόνο μεταλλεύματος και δεδομένων των ρυπογόνων διαδικασιών επεξεργασίας των ηλεκτρονικών, η μέθοδος των ερευνητών του Κορνέλ αποτελεί μια συμφέρουσα εναλλακτική.
Αν και η διαδικασία χρειάζεται ένα επιπλέον βήμα για την ανάκτηση του χρυσού από τα COFs, οι προοπτικές της και ο φιλικός προς το περιβάλλον χαρακτήρας δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα βρει άμεσα εφαρμογή.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Communications.