Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την οινοποιία
Η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης των αμπελώνων και την παραγωγή κρασιού.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς συνδυάζονται η τεχνητή νοημοσύνη και η οινοποιία, αλλά στο Σατό Μοντελένα, το ιστορικό σατό που έβαλε τα αμερικανικά κρασιά στον παγκόσμιο χάρτη, αυτό το ανορθόδοξο πάντρεμα είναι γεγονός.
Όπως διαβάζουμε στο LinkedIn, ο Ματ Κράφτον λέει ότι οι πιθανές εφαρμογές είναι επαναστατικές και αλλάζουν κάθε πτυχή της παραγωγής, από τον αμπελώνα στο κελάρι.
Λογισμικό αναγνώρισης... αμπελιών
Η πρώτη εφαρμογή είναι στα συστήματα παρακολούθησης. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία από λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, οι διαχειριστές του αμπελώνα μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση των φυτών περπατώντας στις σειρές με τα smartphone τους. Παίρνουν φωτογραφίες, τις ανεβάζουν σε έναν σέρβερ και το λογισμικό αναγνωρίζει αυτόματα πώς αλλάζουν οι γωνίες των φύλλων με βάση την έκθεση στον ήλιο. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμούν την κατάσταση των αμπελιών από πλευράς υγρασίας. Έτσι μπορεί να ρυθμιστεί η άρδευση κάθε φυτού ξεχωριστά.
Το οινοποιείο χρησιμοποιεί αεροφωτογραφίες από αεροπλάνα ή drones, και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζουν ανεπαίσθητες αλλαγές στα αμπέλια που μπορεί να οφείλονται σε φραγμένους αγωγούς νερού, πριν γίνουν ορατές από το ανθρώπινο μάτι. «Το σύστημα ειδοποιεί ότι π.χ. στη σειρά 45, στο όγδοο περίπου αμπέλι, δεν λειτουργεί το μπεκάκι ποτίσματος. Αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές θα χρειάζονταν υπερβολικά πολλές ανθρώπινες εργατοώρες» εξηγεί ο Κράφτον.
25 μοίρες ανατολικά του Βορρά
Η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή, ωστόσο, αφορά τη φύτευση. Το οινοποιείο χρησιμοποιεί τεχνολογία AI και δεδομένα θέσης του ήλιου για να καθορίσει τον ιδανικό προσανατολισμό των σειρών του αμπελώνα, μια απόφαση που καθορίζει την παραγωγή οίνου για δεκαετίες. Με τα δεδομένα αυτά αποφασίζεται η φύτευση, π.χ., 25 μοίρες ανατολικά του Βορρά. Η ακριβής θέση εξασφαλίζει ότι την πιο ζεστή ώρα της ημέρας ο ήλιος βλέπει τα φύλλα και όχι τα σταφύλια.
Έχουμε δει διαφορά 10-15 βαθμών Φαρενάιτ ανάμεσα στις ρώγες που εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως και σε αυτές που είναι στη σκιά. Αυτή η διαφορά είναι σημαντική, γιατί όλα τα αρώματα, οι φαινόλες και οι τανίνες είναι πολύ ευαίσθητα στη ζέστη. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να καταστρέψει αυτά τα συστατικά και τα κρασιά δεν θα έχουν χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Ο Κράφτον εξηγεί ότι δύο μπλοκ που έχουν φυτευτεί από το 2018 είναι σε παραγωγή αυτή τη στιγμή και το σταφύλι είναι δυναμίτης.
Ακόμα και οι φελλοί βελτιώνονται με τεχνολογία AI. Η γαλλική εταιρεία που τους παράγει χρησιμοποιεί μοντέλα που προβλέπουν πώς αναπτύσσονται και ωριμάζουν στη διάρκεια του χρόνου. Έτσι κάθε φελλός είναι 100% καθαρός και έρχεται με εγγύηση τριάντα ετών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παλαιωμένα κρασιά.
Δεν θα χαθούν δουλειές
Οι οινοποιοί του Σατό Μοντελένα θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά. Η φιλοσοφία αυτή βελτιώνει τις οινοποιητικές πρακτικές και, αντί να τυποποιεί τα κρασιά, βοηθάει στην αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Αν και ο όγκος των δεδομένων υπερβαίνει τις δυνατότητες διαχείρισής τους, πολύ σύντομα θα ενισχύσει την κατανόηση των πολύπλοκων διαδικασιών που παράγουν τα ποιοτικά κρασιά.