Τόξα, βέλη και κοσμήματα - Ποιες ήταν οι μυστηριώδεις γυναίκες της μεσαιωνικής Ουγγαρίας
Γυναίκες-πολεμίστριες ή απλώς γυναίκες με εκπαίδευση στα όπλα; Ένας μεσαιωνικός τάφος στην Ουγγαρία διχάζει τους επιστήμονες.
Η ύπαρξη γυναικών-πολεμιστριών κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αμφισβητείται από πολλούς αρχαιολόγους. Τα όπλα που έχουν βρεθεί στους τάφους μπορεί να ανήκουν σε κάποιον άντρα, ενώ η ταυτοποίηση του φύλου με μορφολογικά χαρακτηριστικά είναι λιγότερο αξιόπιστη από την ανάλυση DNA.
O αινιγματικός τάφος 63
Ο τάφος 63 στο Sárrétudvari–Hízóföld, της ανατολικής Ουγγαρίας, ωστόσο, είναι μια διαφορετική ιστορία. Ως ένας από τους 262 τάφους που άφησε πίσω της η ουγγρική εισβολή του 10ου αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη, επεφύλασσε εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους. Εντός του τάφου ήταν ένας σκελετός μαζί με ένα περιδέραιο με χρωματιστές χάντρες, έναν δακτύλιο μαλλιών, κουμπιά, αιχμές βελών και θραύσματα μιας μεταλλικής φαρέτρας.
Η ερευνητική ομάδα του βιοαρχαιολόγου Balázs Tihanyi από το Πανεπιστήμιο του Szeged εξηγεί ότι οι ταφές των γυναικών περιέχουν κυρίως κοσμήματα, όπως περιδέραια, δαχτυλίδια και περικάρπια, μαζί με εξαρτήματα ρούχων, πόρπες και κουμπιά. Αντίθετα, σε τάφους ανδρών βρίσκονται εργαλεία, μαχαίρια, τσεκούρια και όπλα, όπως τόξα και σπαθιά.
Η ηλικία της γυναίκας
Ο σκελετός στον τάφο 63 ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και η ομάδα δεν μπορούσε να εκτιμήσει την ηλικία του. Η μελέτη των οστών και ειδικά των αρθρώσεων αποκάλυψε μορφολογικές αλλαγές που συναντώνται σε τάφους πολεμιστών και ειδικά ιππέων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν και ίχνη οστεοπόρωσης, ενισχύοντας την άποψη ότι πρόκειται για γυναίκα.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι απολύτως σίγουροι ότι ήταν γυναίκα-πολεμίστρια. Θα μπορούσε απλώς να ανήκει σε μια κουλτούρα που εκπαίδευε τις γυναίκες στα όπλα για δική τους προστασία και όχι για μάχες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS One.