Η πιο νόστιμη συνταγή γαλοπούλας για να εντυπωσιάσετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Η πρωταγωνίστρια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν θέλει κόπο αλλά μικρά μυστικά για εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Η γαλοπούλα φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με την παράδοση να έρχεται από το Μεξικό. Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα έφτασε στην υπόλοιπη Ευρώπη το 1824. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν, όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γεύμα. Μέχρι τότε, η κότα, η χήνα, η πάπια ακόμα και ο κύκνος αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Ωστόσο, το μέγεθος της γαλοπούλας την έκανε αμέσως ελκυστική και ιδανική για οικογενειακά γεύματα.
Σύμφωνα με το έθιμο, στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το κρέας της είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνες. Εμείς επιλέξαμε για εσάς τη συνταγή γεμιστής γαλοπούλας που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 γαλοπούλα γύρω στα 3 1/2-4 κιλά
- 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή χοιρινό)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
- 1 μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- κάστανα καθαρισμένα
- 1 φλιτζάνι του καφέ μαύρη σταφίδα
- 1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρι καβουρντισμένο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι
- 1 κουταλιές γλυκού κανέλα
- 10 κόκκους μπαχάρι
- Αλάτι
- Πάπρικα
Για το μείγμα κράνμπερι
- 300 γρ. κράνμπερι πολτοποιημένα
- 6 κ.σ. μέλι
- 4 κ.σ. μουστάρδα
- 1 1/2 κούπα λευκό κρασί
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνετε τον κιμά και σοτάρετε καλά, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το κονιάκ και τα κάστανα. Βράζετε μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Ρίχνετε τον μαϊντανό. Προσοχή η γέμιση δεν πρέπει να είναι στεγνή. Την αφήνετε να κρυώσει και γεμίζετε τη γαλοπούλα. Ράβετε ερμητικά με βελόνα και κλωστή.
Βάζετε τη γαλοπούλα στο κέντρο του ταψιού και προσθέτετε 1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί και 1 νερό. Πολτοποείται σε μπλέντερ όλα τα υλικά για το μείγμα κράνμπερι και αλείφετε τη γαλοπούλα. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 180°C .Αν η γαλοπούλα είναι πιο μεγαλύτερη στα κιλά θέλει περίπου 4-4½ ώρες ψήσιμο. Μην παραλείπετε να αλείφετε τη γαλοπούλα σε τακτά χρονικά διαστήματα με το μείγμα κράνμπερι και μουστάρδας για να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή.