Όλα τα μυστικά για τα τέλειο platter τυριών και αλλαντικών χωρίς χρόνο και κόπο
Πώς να συναρμολογήσουμε ένα πολύ όμορφο πλατό τυριών για τις γιορτές
Τα τυριά είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε αυτή τη ζωή. Όταν μάλιστα συνδυαστούν και με ένα ποτήρι καλό κρασί, το combo θα σου χαρίσει μικρές στιγμές ευτυχίας. Ένα πλατό τυριών φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι και αποτελεί το τέλειο κέρασμα για τους φίλους σου.
Για αρχή επιλέξτε τα τυριά. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία γεύσεων και υφών επιλέγοντας τυριά από διαφορετικές οικογένειες:
- Μαλακά τυριά όπως κατσικίσιο ή brie, μικρές μπάλες μοτσαρέλα
- Ημίσκληρα τυριά όπως φέτα ή μανούρι.
- Σκληρά τυριά κομμένα σε κομμάτια όπως παρμεζάνα, τσένταρ, κεφαλοτύρι ή γραβιέρα. Έντονα σε γεύση τυριά όπως stilton ή blue cheese
- Αλλαντικά: Μορταδέλα με φυστίκια Αιγίνης , Απάκι καπνιστό, Σαλάμι αέρος , Προσούτο Ευρυτανίας , παστράμι, Πιπεράτο ζαμπόν
- Φρέσκα φρούτα: Ρόδι, πράσινο μήλο
- Αποξηραμένα φρούτα: βερίκοκα και σύκα
- Ξηροί καρποί: Καρύδια ή πικάν
- Ψωμιά και μπισκότα: Ψωμί με σταφίδες, κράκερ και μπισκότα
- Μπολ με ελιές: Ελιές μαύρες και πράσινες
- Μαρμέλαδα: Σύκο ή ντομάτα
- Διακόσμηση: Φρέσκα κλωναράκια δεντρολίβανο και φρέσκια ρίγανη
Συναρμολόγηση
Κόβουμε τα τυριά μας σε τριγωνάκια-μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε ανά ποιότητα σε διάφορα σημεία της πιατέλας διάσπαρτα. Τη φέτα και το ανθότυρο μπορούμε να τα αφήσουμε άκοπα και με ειδικά μαχαίρια, που θα έχουμε δίπλα, να μπορούν οι καλεσμένοι μας να κόψουν όσο θέλουν.
Ζητάμε στο κατάστημα να μας κόψουν τα αλλαντικά σε λεπτές φέτες και τα τυλίγουμε σε ρολάκια. Τα αφήνουμε εδώ και εκεί στο πλατό μας.
Ενδιάμεσα από τα τυριά και τα αλλαντικά τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα ενώ σε μικρά μπολ στην άκρη τοποθετούμε τις μαρμελάδες. Σε ειδικό μέρος και στην άκρη βάζουμε τα κράκερ ή τα μπισκότα.
Καλή απόλαυση!