Γαστρονομικές παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς: Φαγητά με ευχές για ευημερία και καλή τύχη
Από τα ζυμαρικά στην Ιταλία μέχρι την βασιλόπιτα στην Ελλάδα, οι γιορτές γεμίζουν με φαγητά γεμάτα συμβολισμούς και ευχές για το νέο έτος.
Καθώς ο νέος χρόνος ανατέλλει, κάθε γωνιά του κόσμου γιορτάζει με μοναδικούς τρόπους, πολλές φορές γύρω από το τραπέζι. Από το παραδοσιακό κέικ μέχρι τα μακριά ζυμαρικά, οι παραδόσεις που συνδέονται με το φαγητό και το ποτό είναι γεμάτες συμβολισμούς και ευχές για την ευημερία και την τύχη του νέου έτους. Είτε πρόκειται για τροφές που ενσωματώνουν την έννοια της αφθονίας, της μακροζωίας ή της καλοτυχίας, το γιορτινό τραπέζι είναι το σημείο όπου οι οικογένειες και οι φίλοι συγκεντρώνονται για να αποχαιρετήσουν το παλιό έτος και να καλωσορίσουν το καινούργιο.
Από την Ευρώπη μέχρι την Ασία, τα φαγητά της Πρωτοχρονιάς είναι συνήθως γεμάτα νόημα. Η ποικιλία των παραδοσιακών πιάτων διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά το μήνυμα παραμένει κοινό: μέσα από την απόλαυση του φαγητού, αρχίζει μια χρονιά γεμάτη ευημερία και ευτυχία. Συγκεντρώσαμε μία ντουζίνα διατροφικές παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο και σας τις παρουσιάζουμε:
1. Μαυρομάτικα φασόλια, Νότια Αμερική
Μια σημαντική Πρωτοχρονιάτικη παράδοση στο Νότο της Αμερικής, είναι ένα πιάτο με αρακά με γεύση χοιρινού ή μαυρομάτικα μπιζέλια και ρύζι, που συχνά σερβίρεται με άλλα μαγειρεμένα χόρτα (όπως έχουν το χρώμα τους. του χρήματος) και του καλαμποκιού (το χρώμα του χρυσού). Λέγεται ότι το πιάτο φέρνει καλή τύχη τη νέα χρονιά.
2. Σταφύλια, Ισπανία
Στην Ισπανία υποδέχονται το νέο έτος με 12 σταφύλια. Η παράδοση έχει εξαπλωθεί σε πολλές ισπανόφωνες χώρες όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις σε κεντρικές πλατείες και μόλις σημάνει η αλλαγή του χρόνου, τρώνε μία ρώγα σταφύλι σε κάθε χτύπο της καμπάνας ή του ρολογιού.
Το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και φέρεται να επινοήθηκε από παραγωγούς σταφυλιών στο νότιο τμήμα της χώρας με μεγάλη σοδειά.
3. Noodles από φαγόπυρο, Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες, στην αλλαγή του χρόνου τρώνε νουντλς από φαγόπυρο (soba noodles), ή toshikoshi soba όπως λέγονται, προκειμένου ν’ αποχαιρετίσουν τη χρονιά που φεύγει και να καλωσορίσουν τη νέα. Το έθιμο, που συμβολίζει την μακροζωϊα, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και θέλει όσους τα τρώνε, να τα ρουφούν κι όχι να τα μασούν.
4. Ταμάλες, Μεξικό
Στο Μεξικό, τα Tamales, οι πίτες δηλαδή από καλαμπόκι, γεμιστές με κιμά ή τυρί μαγειρεύονται στον ατμό μέσα σε φύλλα καλαμποκιού.
Την Πρωτοχρονιά οι ταμάλες έχουν την τιμητική τους, καθώς ετοιμάζονται δεκάδες πακέτα που καταλήγουν στα σπίτια συγγενών και φίλων. Μάλιστα, την πρώτη μέρα του νέου έτους, συνοδεύονται συνήθως από ένα είδος σούπας, τη menudo.
5. Κρεατόπιτα, γαλλόφωνες περιοχές του Καναδά
Πρόκειται για μια παραδοσιακή κρεατόπιτα με φύλλα αφράτης ζύμης και κομμάτια κρέατος μαγειρεμένα με πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά. Από κανέλλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο ώς φασκόμηλο, θυμάρι και δενδρολίβανο.
6. Croquembouche, Γαλλία
Το Croquembouche, είναι μια πυραμίδα από σουδάκια και καραμέλα, δεμένα με κλωσμένη ζάχαρη και στημένη με τρόπο που να θυμίζει πύργο. Εκτός της Πρωτοχρονιάς, το γλυκό αυτό σερβίρεται και σε άλλες ξεχωριστές στιγμές, όπως οι γάμοι.
Μπορεί επίσης να διακοσμηθεί με άλλα είδη ζαχαροπλαστικής όπως κουφέτα, σοκολάτα και βρώσιμα λουλούδια. Μερικές φορές καλύπτεται με μακαρόν ή ganache.
7. Oliebollen, Ολλανδία
Στην Ολλανδία, η Πρωτοχρονιά είναι γαστρονομικά συνυφασμένη με τα Oliebollen. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα, γνωστό και σαν ολλανδικό ντόνατ. Συνήθως είναι γεμιστά με σταφίδες και τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Σερβίρονται ζεστά, με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
8. Glühwein, Αυστρία - Γερμανία
Το γνωστό Glühwein είναι αρωματικό ζεστό κρασί, βρασμένο με κανέλα και μπαχαρικά, συνοδεύει το Πρωτοχρονιάτικο δείπνο Αυστριακών και Γερμανών μαζί με τα παραδοσιακά γουρουνάκια από αμυγδαλόπαστα, τα Glücksschwein. Τα γουρουνάκια λέγεται ότι φέρνουν καλή τύχη γι’ αυτό και τα Glücksschwein, φτιαγμένα από διάφορα υλικά, είναι ένα παραδοσιακό δώρο για το νέο έτος.
9. Cotechino con Lenticchie, Ιταλία
Οι Ιταλοί υποδέχονται την Πρωτοχρονιά με το Cotechino con Lenticchie (φακές με λουκάνικο), με τις φακές να συμβολίζουν τα χρήματα και την καλή τύχη. Το χοιρινό έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι των ιταλικών νοικοκυριών και με το (γεμιστό) zampone. Επίσης τα μακριά ζυμαρικά, όπως τα σπαγγέτι, συμβολίζουν τη μακροχρόνια ζωή και την ευημερία, ενώ το λάδι ελιάς φέρνει καλή τύχη και πλούτο.
12. Ρέγγα, Πολωνία
Με ρέγγα τουρσί κάνουν ποδαρικό στο νέο έτος οι Πολωνοί αλλά και άλλοι Σκανδιναβοί, ακόμα και οι Ρώσοι που πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο έδεσμα φέρνει αφθονία και ευημερία, ενώ η κατανάλωσή της συνοδεύεται με εύκολη και ευχάριστη ζωή.
Το ασημένιο χρώμα της θεωρείται ότι φέρνει ευημερία γι’ αυτό κι έχει ξεχωριστό θέση στο εορταστικό τραπέζι. Ρέγγα τουρσί σε σάλτσα κρέμας ή με κρεμμύδια είναι κάποιες από τις παραλλαγές που αρέσουν ιδιαίτερα στους λαούς αυτούς. Μάλιστα, στην Πολωνία η συνταγή για Sledzie Marynowane επιτάσσει το μούλιασμα της ρέγγας με αλάτι σε νερό για ένα 24ωρο και στη συνέχεια την τοποθέτησή της σ’ ένα βάζο με μπαχάρια, κρεμμύδια, λίγη ζάχαρη και λευκό ξύδι.
11. Kransekage, Δανία
Tο Kransekage που μεταφράζεται σε στεφάνι, είναι φτιαγμένο από ντόνατς μάρτσιπαν ή κέικ με αμυγδαλόπαστα που στοιβάζονται το ένα πάνω στον άλλο, κολλημένα με γλάσο.
12. King cake, Σε όλο τον κόσμο
Η παράδοση του κέικ της Πρωτοχρονιάς είναι αυτή που καλύπτει αμέτρητους πολιτισμούς. Οι Έλληνες έχουν τη Βασιλόπιτα, οι Γάλλοι το gateau ή galette des rois. Οι Μεξικανοί έχουν τη Rosca de Reyes και οι Βούλγαροι την μπανίτσα.
Τα περισσότερα από τα κέικ καταναλώνονται τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς -αν και ορισμένοι πολιτισμοί κόβουν την τούρτα τους τα Χριστούγεννα ή τα Θεοφάνεια, στις 6 Ιανουαρίου- και περιλαμβάνουν ένα κρυμμένο χρυσό νόμισμα, που συμβολίζει μια ευημερούσα χρονιά για όποιον το βρει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ & CNN