H NASA κατέστρεψε τη ζωή στον Άρη. Τώρα πρέπει να κάνει τα πειράματά της σωστά
Οι αποστολές στον Άρη απέτυχαν σε ένα πολύ βασικό κομμάτι: να ψάξουν για ίχνη ζωής με τον σωστό τρόπο.
Το 1975, το Viking 1 μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη και δύο τροχοφόρα προσεδαφίστηκαν στον πλανήτη, για να συλλέξουν δείγματα. Για έξι χρόνια το διαστημικό σκάφος ήταν σε τροχιά γύρω από τη Χρυσή Πεδιάδα (Chryse Planitia) και τα αυτοκινούμενα ρομπότ έκαναν πειράματα στέλνοντας τα δεδομένα τους στη Γη.
Η λάθος προσέγγιση
Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι σήμερα σκεπτικοί σε σχέση με το πώς έγιναν τα πειράματα και λένε ότι πιθανότατα κατέστρεψαν τα ίχνη ζωής που είχαν σκοπό να βρουν. Ο λόγος είναι γιατί τα πειράματα έγιναν με βάση το πώς οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στη Γη και όχι πώς θα μπορούσαν να αναπτύσσονται στον Άρη, του οποίου η επιφάνεια είναι αρκετές φορές πιο ξηρή.
Τι λέει ο ειδικός
Σύμφωνα με τον Ντιρκ Σούλτσε, αστροβιολόγο στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, «ο πλανήτης Άρης είναι πιο ξηρός ακόμα και από την έρημο Ατακάμα όπου τα μικρόβια αντλούν υγρασία, από την υγρασία που αντλούν τα στρώματα άλατος από την ατμόσφαιρα. Το Viking 1 θα μπορούσε να ανιχνεύσει ζωή, αλλά αναζητώντας ζωή με βάση το νερό μπορεί να σκότωσε αυτή που υπήρχε ήδη».
Ο Ντιρκ Σούλτσε συμπληρώνει: «Ψάχνουμε για ζωή στον Άρη με τον λάθος τρόπο. Ακόμα και μία σταγόνα νερού μπορεί να απειλήσει την ύπαρξή της. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων μπορούν να ερμηνευτούν, όχι σαν απουσία ζωής στον Άρη, αλλά σαν καταστροφή της λόγω της έκθεση σε νερό».
Τι πρέπει να κάνει η NASA
Αν αυτές οι υποθέσεις είναι σωστές, τότε, καταλήγει ο Σούλτσε, «η NASA πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της και να αναζητήσει μικροοργανισμούς με βάση το αλάτι και όχι το νερό».