«Θαυματουργά» σκουλήκια που τρώνε πλαστικό δίνουν ελπίδες για έναν πιο καθαρό πλανήτη
Oι προνύμφες ενός είδους σκαθαριού μπορούν να διασπάσουν το πολυστυρένιο και να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές απορρύπανσης.
Σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature, αναφέρεται ότι το περίφημο φελιζόλ που χρησιμοποιείται σε συσκευασίες μπορεί να αποικοδομηθεί στο έντερο σκουληκιών από την Κένυα, και συγκεκριμένα στο έντερο των προνυμφών του λιναριόσκωρου.
Ελπίδες για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά
Η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την καταπολέμηση της ρύπανσης από το συγκεκριμένο πλαστικό, που «πνίγει» κυριολεκτικά και μεταφορικά οργανισμούς σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη.
«Μελετώντας αυτούς τους φυσικούς αποικοδομητές, μπορούμε να αναπτύξουμε νέα εργαλεία για να απαλλαγούμε από τα πλαστικά απορρίμματα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά», υποστηρίζει η Φατιγιά Χαμίς από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων, που έκανε την ανακάλυψη.
Η χρήση των σκουληκιών σε εφαρμογές απορρύπανσης
Οι προνύμφες του λιναριόσκωρου φιλοξενούν στον εντερικό τους σωλήνα βακτήρια που έχουν τα κατάλληλα ένζυμα για να διασπάσουν το πολυστυρένιο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα της χρησιμοποίησης τόσο των βακτηρίων όσο και των ενζύμων τους σε εφαρμογές απορρύπανσης.
Ο περιορισμός των ρύπων από πολυστυρένιο είναι αίτημα της εποχής μας και μάλιστα ήταν στο επίκεντρο της καμπάνιας της προεδρίας Μπάιντεν για τη μείωση της μόλυνσης από πλαστικά.
Ο λιναριόσκωρος μπορεί να δώσει μια πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον λύση σε σχέση με τις λύσεις ανακύκλωσης, που γενικά είναι ακριβές και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε τρεις συνθήκες. Οι λιναριόσκωροι τράφηκαν είτε με σκέτο πολυστυρένιο, είτε με σκέτο πίτουρο, είτε με συνδυασμό πολυστυρενίου και πίτουρου.
Τα σκουλήκια που έδωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα είναι αυτά που τράφηκαν με συνδυασμό πολυστυρενίου και πίτουρου, επιτυγχάνοντας μείωση του συνολικού πλαστικού κατά 11,7%. Σημαντικό είναι επίσης ότι είχαν μεγαλύτερη βιωσιμότητα, κάτι που δείχνει τη σημασία του πίτουρου στη δίαιτά τους.
Η Χαμίς αναφέρει ότι «αντί να απελευθερώσουμε τέτοια έντομα σε κάδους απορριμμάτων (που δεν είναι πρακτικό), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βακτήρια και τα ένζυμά τους σε εργοστάσια ή χωματερές».
Το πρώτο πράγμα που θα εξετάσουν στη συνέχεια οι επιστήμονες είναι αν τα ένζυμα των προνυμφών μπορούν να παραχθούν σε μεγάλη κλίμακα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η εφαρμογή των ίδιων σκουληκιών σε άλλα είδη πλαστικού.