Μέχρι πότε η Γη θα έχει δεύτερο φεγγάρι
Ο αστεροειδής 2024 PT5 θα είναι μέχρι τις 25 Νοεμβρίου σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ένα μίνι φεγγάρι «τσίμπησε» η Γη, σύμφωνα με αστρονόμους στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Ο αστεροειδής 2024 PT5, με διάμετρο μόλις 10 μέτρων, παγιδεύτηκε από τη βαρύτητα της Γης και μπήκε σε τροχιά.
Αστεροειδείς «μινιατούρες»
Τέτοια γεγονότα δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν λόγω του μεγέθους των αστεροειδών. Μόνο τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να τα επιβεβαιώνουν συστηματικά. Πόσο μικρά; Για να καταλάβουμε την τάξη μεγέθους, η Γη είναι 300.000 φορές μεγαλύτερη σε πλάτος. Παρά όμως το μικρό μέγεθος, αστεροειδείς αυτής της κατηγορίας είναι χρήσιμοι για τη μελέτη της έλξης της Γης και της δυναμικής τέτοιων αλληλεπιδράσεων.
Ο αστεροειδής 2024 PT5 ανήκει σε μια ομάδα διαστημικών βράχων που ονομάζεται ζώνη Arjuna και απέχει 93 εκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο. Κάποιοι αστεροειδείς αυτής της ζώνης μπορούν να φτάσουν στα 2,8 εκατομμύρια μίλια από τη Γη και να ταξιδεύουν σε σχετικά χαμηλές ταχύτητες, περί τα 3.520 χλμ. την ώρα.
Ως πότε θα έχουμε το μίνι-φεγγάρι
Σύμφωνα με τη NASA, ο αστεροειδής θα μείνει σε τροχιά για πολύ λίγο ακόμα. Η «σύλληψή» του έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου και η «απελευθέρωσή» του θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου 2024.
Ο αστεροειδής 2024 PT5 δεν θα μπει σε πλήρη τροχιά, σύμφωνα με τον Κάρλος Ντε Λα Φουέντε Μάρκος, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και ειδικό στα μίνι-φεγγάρια. Η διέλευσή του είναι, όμως, μια μοναδική ευκαιρία για επιστημονική μελέτη. Τέτοια φεγγάρια λειτουργούν σαν κοσμικά εργαστήρια, που δίνουν στοιχεία για τη σύσταση των αστεροειδών και τη λειτουργία του πλανητικού μας συστήματος.
Στο σχετικά άμεσο μέλλον θα είναι δυνατή και η λήψη δειγμάτων ή η αποστολή διαστημοπλοίων για τη μελέτη τους.
Το φεγγάρι αυτό θα είναι ορατό ακόμα και με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια με διάμετρο 30 ιντσών και αισθητήρα CCD ή CMOS.