Διαλειμματική νηστεία: Για να χάσετε γρήγορα κιλά, παραλείψτε αυτό το γεύμα
Πρωινό ή βραδινό; Ποιο γεύμα είναι καλύτερα να αποφύγετε στη διαλειμματική νηστεία;
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους απώλειας βάρους, γιατί στο «παράθυρο» της νηστείας ο οργανισμός καίει θερμίδες από τις αποθήκες λίπους, ενώ στο «παράθυρο» της θρέψης δεν προλαβαίνει να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με τον Δρ Μαρκ Μάτσον, νευροεπιστήμονα από Τζονς Χόπκινς, «αν κάποιος τρώει τρία γεύματα την ημέρα και δεν ασκείται τότε κάθε φορά που τρώει, βασίζεται σε αυτές τις θερμίδες και δεν καίει λίπος». Αντίθετα είτε ακολουθεί ένα πρόγραμμα 16/8 (16 ώρες νηστείας, 8 ώρες θρέψης), είτε 18/6, είτε ένα γεύμα την ημέρα, τότε μπορεί να δει σύντομα αποτελέσματα.
Πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό
Ποιο όμως γεύμα πρέπει να παραλείψετε; Το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό; Στο bestlifeonline.com αναφέρεται ότι πολλοί παραλείπουν το πρωινό και το μεσημεριανό και «πάνε σερί» μέχρι το βράδυ, άλλοι τρώνε νωρίς το απόγευμα για μεσημεριανό και βραδινό και δεν τρώνε τίποτα το βράδυ και κατά τον ύπνο, και άλλοι τρώνε τυχαία ένα γεύμα την ημέρα.
«Ο κιρκάδιος ρυθμός» λέει ο Δρ Τζέισον Φανγκ «δείχνει ότι το βραδινό γεύμα δεν προσφέρεται για την απώλεια κιλών. Ο λόγος είναι ότι η ινσουλίνη που εκκρίνεται το βράδυ ευθύνεται για την παχυσαρκία».
Μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Metabolism αναφέρει ότι η κατανάλωση γευμάτων το βράδυ μπορεί να προκαλέσει μείωση στη λεπτίνη και αύξηση της πείνας που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους. «Η έρευνα μελέτησε την καύση των θερμίδων και την αντίληψη της πείνας και βρήκε ότι όσοι τρώνε αργά το βράδυ βάζουν περισσότερα κιλά» αναφέρει η Δρ Κάρολιν Νιούμπερι, γαστρεντερολόγος.
Τι λένε οι ειδικοί
Παράλληλα, ο γκουρού της διαλειμματικής νηστείας, Δρ Έρικ Μπεργκ παραθέτει 7 λόγους για να μην παραλείπετε το πρωινό και να μην τρώτε βραδινό:
-για καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη
-για καλύτερο σάκχαρο στο αίμα
-για καλύτερη απόκριση των Β-κυττάρων
-για μειωμένη όρεξη το βράδυ
-για καλύτερα επίπεδα ινσουλίνης
-για να ενισχύσετε την αυτοφαγία
-για να μειωθεί η δραστηριότητα των γονιδίων το βράδυ
Τέλος, όλοι οι ειδικοί συνηγορούν ότι ύπνος και πέψη δεν πάνε μαζί, γιατί ο οργανισμός πρέπει να εκκρίνει πεπτικά ένζυμα και στομαχικά οξέα για να διαλύσεις τις τροφές. Η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέψης και ύπνου.