Τι χρώμα είχαν τα μαλλιά των αρχαίων Ελλήνων
Οι ιστορικές αναφορές και η τέχνη επιβεβαιώνουν τις γενετικές μελέτες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των προγόνων μας.
Το χρώμα των μαλλιών των αρχαίων Ελλήνων, όπως αναφέρεται στο Greek Reporter, είναι εν ολίγοις ένα μυστήριο, γιατί υπάρχουν αναφορές μόνο στην ελληνική γραμματεία και τέχνη, αλλά όχι αδιάψευστα αρχαιολογικά ευρήματα.
Οι τέσσερις ισχυρότερες φυλές των αρχαίων Ελλήνων
Καταρχήν, οι αρχαίοι Έλληνες χωρίζονταν σε φυλές, με τις τέσσερις πιο επικρατείς να είναι οι Δωριείς, οι Ίωνες, οι Αιολείς και οι Αχαιοί. Κάθε φυλή είχε διαφορετική γεωγραφική εξάπλωση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην τέχνη και τον πολιτισμό, όπως π.χ. ο ρυθμός στους κίονες.
Οι Ινδοευρωπαίοι και οι νεολιθικοί πληθυσμοί
Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν στο γεγονός ότι οι ελληνικοί πληθυσμοί προήλθαν από τους Ινδοευρωπαίους της Ευρασιατικής στέπας (ή της Ανατολίας, ανάλογα με τη μελέτη) και την επικράτησή τους επί των γηγενών νεολιθικών πληθυσμών.
Ωστόσο, η γενετική επίδραση των Ινδοευρωπαίων ήταν μικρότερη από ό,τι σε άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, και έτσι η γενετική ταυτότητα των Ελλήνων ήταν κυρίως μεσογειακή, δηλαδή περιλάμβανε σκούρα μαλλιά και μελαμψό δέρμα. Ακόμα και η κάθοδος των Δωριέων, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τα χαρακτηριστικά των αρχαίων Ελλήνων.
Τα ευρήματα στην τέχνη
Οι περισσότερες ενδείξεις για την εμφάνιση των αρχαίων Ελλήνων προέρχονται από τοιχογραφίες, αγάλματα και κεραμικά σκεύη, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι υπήρχαν άτομα με ξανθά μαλλιά και ανοιχτό δέρμα, αλλά αυτά ήταν σχετικά σπάνια.
Οι μυκηναϊκές τοιχογραφίες (εποχή του Χαλκού) συνήθως παρουσιάζουν μια πλειάδα χρωμάτων μαλλιών, κυρίως μαύρο και σκούρο καστανό. Σε λίγες περιπτώσεις, το χρώμα των μαλλιών είναι κόκκινο ή ξανθό. Στο παλάτι της Πύλου, η πλειονότητα είχε μαύρα μαλλιά, ενώ υπήρχαν και άτομα με κόκκινα.
Οι γενετικές μελέτες
Οι γενετικές μελέτες δείχνουν ότι οι Μυκηναίοι και οι Μινωίτες είχαν το ίδιο DNA με τους νεολιθικούς πληθυσμούς κατά 75%. Οι Μυκηναίοι είχαν 10-15% γενετική συμβολή από την ανατολική Ευρώπη ή την ευρωπαϊκή στέπα, αλλά το μικρό αυτό ποσοστό δείχνει μια γενετική συνέχεια από τη νεολιθική εποχή.
Οι ιστορικές αναφορές
Στην Ιλιάδα, η φυλή των Αβάντων περιγράφεται με μακριά μαύρα μαλλιά, ενώ ο Αχιλλέας, ο Πηλέας και ο Απόλλωνας ως ξανθοί. Η Ωραία Ελένη αναφέρεται επίσης ως ξανθιά. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία είχε μαύρα μαλλιά και γένια.
Στην κλασική Ελλάδα, από την οποία υπάρχουν περισσότερα δείγματα τέχνης, όπως αγάλματα και αμφορείς, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κυρίως σκούρα μαλλιά. Ωστόσο, ορισμένες ιστορικές φιγούρες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, περιγράφονται από τους ιστορικούς ως ξανθοί.