Απεσταγμένα ποτά στην Κίνα του 1000 π.Χ. - Ερευνητές αναθεωρούν την ιστορία των αλκοολούχων ποτών
15 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, επιστήμονες ανοίγουν ένα μυστηριώδες αρχαίο δοχείο και το περιεχόμενο τους αφήνει άφωνους.
Η ιστορία του πιο παλιού κρασιού στην Κίνα έχει ως εξής. Το 2010, ανακαλύφθηκε στην Τζινάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντόνγκ της Κίνας, ένα δοχείο από χαλκό που χρονολογήθηκε στα τέλη της Δυναστείας Σανγκ, μία περίοδο μεταξύ 1600 και 1046 π.Χ. Η περίοδος αυτή τελείωσε με μια μάχη που έφερε στην εξουσία τη Δυναστεία των Τζόου. Μετά από 15 χρόνια, ερευνητές από το Διεθνές Ερευνητικό Εργαστήριο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Αρχαιολογίας της Σαντόνγκ άνοιξαν το σφραγισμένο δοχείο και πήραν δείγματα, τα οποία έστειλαν για να αναλυθεί το περιεχόμενο.
Το αρχαίο αλκοόλ
Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν συναρπαστικά. Το δοχείο είχε ένα υγρό που ήταν καθαρό αλκοόλ, ενώ δεν υπήρχαν ίχνη σακχάρων ή πρωτεΐνης. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ποτά που παράγονται με ζύμωση, όπως το κρασί από ρύζι ή φρούτα, περιέχουν σάκχαρα, πρωτεΐνη και σχετικά χαμηλό ποσοστό αιθανόλης. Αντίθετα, τα απεσταγμένα ποτά περιέχουν μόνο αλκοόλ.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι το ποτό αυτό παρασκευαζόταν με κάποιου είδους απόσταξη. Η προέλευση του απεσταγμένου κρασιού της Κίνας ήταν πάντα ένα σημαντικό κεφάλαιο στη μελέτη της ιστορίας της χώρας και της οινικής παράδοσης. Το κρασί και οι τελετουργίες έχουν καταγραφεί αναλυτικά σε δύο κείμενα της Δυναστείας Τζόου. Στην παράδοση των Γίλι και Τζόουλι, το κρασί σερβιριζόταν σε χάλκινα δοχεία που μεταφέρονταν σε καλάθια από μπαμπού.
Η ιστορία του οίνου
Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν γνωστό το περιεχόμενο αυτών των κρασιών και οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν προϊόν ζύμωσης, όπως τα σημερινά κρασιά. Η παραγωγή αποσταγμάτων έχει χρονολογηθεί στη Δυναστεία Χαν, μεταξύ 202 π.Χ. και 220 μ.Χ., όσο δηλαδή και ο εξοπλισμός απόσταξης που είχε βρεθεί σε ανασκαφές. Τώρα, φαίνεται πως η απόσταξη ήταν μια συνηθισμένη πρακτική τουλάχιστον για 1.000 χρόνια παλιότερα.