Φαινόμενο Αποκάλυψης: Αδιανόητα μεγάλο παγόβουνο σε τροχιά σύγκρουσης με νησί στον Νότιο Ωκεανό
Πιγκουίνοι, φώκιες, αλλά και αλιευτικές κοινότητες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της πιθανής πρόσκρουσης παγόβουνου σε νησί.
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, το A23a, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με ένα βρετανικό νησί στην Ανταρκτική, τη Νότια Γεωργία. Το νησί αυτό αποτελεί σημαντικό καταφύγιο άγριας ζωής και η σύγκρουση θα έχει αντίκτυπο για αμέτρητα πουλιά και φώκιες.
Παράλληλα, απειλούνται οι αλιευτικές κοινότητες που ζουν στο νησί. Ο Σάιμον Γουάλας, καπετάνιος του κυβερνητικού σκάφους «Φάρος», αναφέρει στο BBC ότι τα παγόβουνα είναι επικίνδυνα από τη φύση τους και ότι θα ήταν χαρούμενος αν η σύγκρουση μπορούσε να αποφευχθεί.
Το παγόβουνο έχει τη δική του ιστορία
Η ιστορία του παγόβουνου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.Αποκόπηκε από την Ανταρκτική το μακρινό 1986, αλλά αρχικά ήταν παγιδευμένο στον πυθμένα της θάλασσας και στη συνέχεια σε μια δίνη. Τελικά, τον Δεκέμβριο, «ξεκόλλησε» και άρχισε να κατευθύνεται βορειότερα με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα.
Η αρχική του επιφάνεια ήταν 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά πλέον έχει μειωθεί στα 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου όσο η βρετανική κομητεία της Κορνουάλης. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία θα κινούνται απειλητικά γύρω από τη Νότια Γεωργία.
Το ιστορικό παγόβουνο Α38
Δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται η άγρια ζωή σε αυτή την περιοχή. Το 2004, το παγόβουνο Α38 άφησε στο πέρασμά του νεκρούς νεοσσούς πιγκουίνων και πολλά μωρά φώκιες, καθώς τεράστιοι όγκοι πάγου μπλόκαραν την πρόσβασή τους στα ψάρια.
Κάποιοι επιστήμονες, ωστόσο, είναι πιο καθησυχαστικοί. Ο θαλάσσιος βιολόγος Μαρκ Μπέλτσιερ εξηγεί ότι η Νότια Γεωργία βρίσκεται στον διάδρομο των παγόβουνων και ότι τόσο οι αλιευτικές κοινότητες όσο και η άγρια ζωή μπορούν να προσαρμοστούν.
Παρ’ όλα αυτά, οι ναυτικοί αναφέρουν ότι τα παγόβουνα αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. Το 2023, ένα άλλο παγόβουνο, το Α76, πέρασε ξυστά από τις ακτές της Νότιας Γεωργίας. «Διάφορα κομμάτια εξείχαν από το νερό και έμοιαζαν με γιγαντιαίους πύργους», θυμάται ο Μπέλτσιερ.
Τι ανησυχεί τους κατοίκους
Καθώς το παγόβουνο θα σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, περικυκλώνοντας το νησί, και οι κάτοικοι θα χρειαστεί να βρουν λύσεις για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να αποκοπούν. Οι ναυτικοί θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ο πάγος μπορεί να εμφανιστεί απρόβλεπτα.
Η κλιματική κρίση δεν είναι η αιτία της αποκόλλησης του A23a, καθώς σχηματίστηκε πριν από δεκαετίες. Ωστόσο, τα μεγάλα παγόβουνα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Καθώς η Ανταρκτική γίνεται πιο ασταθής και αυξάνεται η θερμοκρασία των υδάτων, όλο και μεγαλύτερα κομμάτια πάγου αποκόπτονται.
Ευκαιρία για έρευνα
Αν κάτι θετικό προκύπτει από την υπόθεση αυτή, είναι ότι οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν πώς ένα τόσο μεγάλο παγόβουνο επηρεάζει τα οικοσυστήματα.
Ένα ερευνητικό σκάφος κατάφερε να διεισδύσει σε ρωγμές του γιγαντιαίου παγόβουνου, και οι ερευνητές μπόρεσαν να συλλέξουν δείγματα μόλις 400 μέτρα από τους κατακόρυφους γκρεμούς του. Με αυτά τα δείγματα, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να εξετάσουν πώς το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει τον κύκλο του άνθρακα στον Νότιο Ωκεανό.
Η Λόρα Τέιλορ, διδακτορική ερευνήτρια που μελετά τα παγόβουνα, εξηγεί ότι δεν πρόκειται για πόσιμο νερό, αλλά για ένα μείγμα νερού με θρεπτικά συστατικά, χημικά και φυτοπλαγκτόν, το οποίο αλλάζει τη φυσική και τη χημεία του ωκεανού.
Παραδόξως, το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να προκαλέσει τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς τα συστατικά βυθίζονται σε μεγαλύτερα βάθη.