Σερ Ντέμης Χασάμπης: Μέχρι το τέλος του χρόνου το πρώτο ΑΙ φάρμακο
Το πρώτο φάρμακο από τεχνολογία ΑΙ θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές στο τέλος του 2025.
Ο νομπελίστας Χημείας Σερ Ντέμης Χασάμπης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία του, Isomorphic Labs, θα έχει έτοιμο για κλινικές δοκιμές το πρώτο φάρμακο που έχει σχεδιαστεί με τεχνητή νοημοσύνη.
«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα έχουμε το πρώτο μας φάρμακο», δήλωσε στους Financial Times στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, χωρίς να διευκρινίσει για ποια ασθένεια.
Μια επανάσταση στην ανάπτυξη φαρμάκων
«Συνήθως χρειάζονται 5 έως 10 χρόνια για ένα φάρμακο. Και ίσως μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία 10 φορές, κάτι που θα είναι μια απίστευτη επανάσταση στον τομέα της υγείας», συμπλήρωσε.
Η Isomorphic Labs ξεπήδησε από τον ερευνητικό βραχίονα της Google, την Google DeepMind, και παραμένει θυγατρική της μητρικής της εταιρείας, Alphabet. Βλέποντας τη δυναμική της, διάφορες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τα κόστη στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, συνεργάζονται πλέον με την start-up.
Ο Χασάμπης αναφέρει ότι η ομάδα του εργάζεται σε έξι προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων με την Eli Lilly και τη Novartis.
Το Project Astra
Παράλληλα, ο Χασάμπης εξηγεί ότι η Google DeepMind θα λανσάρει το Project Astra, τον ψηφιακό της βοηθό, ενώ περιέγραψε ένα μέλλον όπου δισεκατομμύρια ΑΙ agents θα συνομιλούν μεταξύ τους, κάτι που θα αλλάξει τη δομή του διαδικτύου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντέμης Χασάμπης είναι αρκετά επιφυλακτικός, καθώς υποστηρίζει ότι χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των κορυφαίων προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία μπορεί να απειλήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό αν ξεφύγει από τον έλεγχο ή χρησιμοποιηθεί για επιβλαβείς σκοπούς.
Ο στόχος της DeepMind είναι να δημιουργήσει γενική τεχνητή νοημοσύνη ή ένα σύστημα που να παρουσιάζει όλες τις γνωστικές δυνατότητες των ανθρώπων. Παρά τον “θόρυβο” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρειάζονται πέντε με δέκα χρόνια για την πραγματική Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI), υποστηρίζει ο Χασάμπης.